• Top Stories

    Όλα τα σενάρια ανοιχτά στην συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

    • Νένα Σώκου


    Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το μέλλον της κυβέρνηση με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι πυκνές και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι εάν ο Πάνος Καμμένος θα προχωρήσει στις απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση και άρση της εμπιστοσύνης ή θα αναδιπλωθεί για ακόμη μια φορά. Στην σκιά της έντονης κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα, σε εξέλιξη βρίσκεται κοινοβουλευτικό θρίλερ στα Σκόπια όπου χθες ο Ζόραν Ζάεφ ανέβαλε την τρίτη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών λόγω της άρνησης του αλβανικού κόμματος να την υπερψηφίσει.

    Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν εκτός απροόπτου συνάντηση στον
    απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού κατά την οποία προκάλεσε δημοσίως τον Πάνο
    Καμμένο είτε να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση είτε να θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική του υπόσταση, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρει τις 151 ψήφους -και από την δεξαμενή των βουλευτών των ΑΝΕΛ- σε περίπτωση που ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ως απάντηση στο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού χθες στο συμβούλιο εθνικής άμυνας ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε αν θα αποχωρήσει, απάντησε ότι
    «θα πράξω αυτό που είναι σωστό». Το εάν πρόκειται για τακτικό ελιγμό ή για πραγματική
    πρόθεση θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες.

    Η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου είναι προγραμματισμένη για νωρίς το απόγευμα, μετά την
    αναχώρηση της κ. Μέρκελ από την Ελλάδα και αφού προηγηθεί η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ (13:00). Κι αυτό, εφόσον υπάρχει ικανός αριθμός βουλευτών για να λάβει μέρος, αν και είναι σίγουρο ότι και πάλι θα υπάρχουν απουσίες.

    Στην συνεδρίαση της ΚΟ, εφόσον πραγματοποιηθεί, ο Πάνος Καμμένος σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από τα στελέχη του που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις να είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τα πόστα τους, όταν αποφασιστεί ότι οι ΑΝΕΛ αποσύρονται από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Κι αυτό γιατί από τους επτά βουλευτές του κόμματος, οι πέντε έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία (Καμμένος, Κατσίκης, Κόλλια – Τσαρουχά, Κόκκαλης και Ζουράρις), ενώ τρεις ή τέσσερις υπολογίζεται ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οπότε με αυτόν τον τρόπο έχει ελπίδες να διασώσει την κοινοβουλευτική του ύπαρξη.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει την συμφωνία που προβλέπει ότι κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ δεν θα εμφανιστεί σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι θα απομακρυνθούν από τις κυβερνητικές θέσεις τους όλοι οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Καμμένος είναι σε απόγνωση, ο Τσίπρας έχει βρει τους 151

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ποιους ποντάρει ο Τσίπρας, για να πιάσει τους 151



    ΣΧΟΛΙΑ