• First Top Stories

    Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην αξιολόγηση. Τηλεφώνημα Τσιπρα σε Merkel


    Με το  βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία της Eurostat βάσει των οποίων η ελληνική οικονομία πήγε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από χθες το βράδυ ένα νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους παράγοντες. Στόχος του να τους υπενθυμίσει ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

    Το πρώτο τηλεφώνημα ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε στην Ανγκέλα Μέρκελ ενώ πρόκειται να επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο της κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ. Στις συνομιλίες αυτές εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτω από το φως των νέων πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση για την αποδοχή των εγγυητικών μέτρων που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα και με την συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη το απόγευμα αφού το βράδυ της ίδιας μέρας οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στο Άμστερνταμ όπου την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Eurogroup. Καθως οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την ερχόμενη Παρασκευή είναι λίγες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα νέο έκτακτο Eurogroup στις 25 η στις 26  Απριλίου ή ακόμα και τη Μεγαλη Πέμπτη προκειμένου να κλείσει να κλείσει το θέμα.

    Πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει η αξιολόγηση ακόμα και με την απουσία του Δ.Ν.Τ . Δηλαδή να συμφωνήσουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οτι με βαςη τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται σε καλο δρόμο άρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σε άλλο χρόνο (πιθανότατα τον Σεπτέμβριο ) να εξεταστεί το θέμα του χρέους κσι των εγγυητικών μέτρων που προτείνει το ταμείο .

    Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο παντως  αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχει η Ανγκέλα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα. Εκεί αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί και το ελληνικό θέμα με την αμερικανική πλευρά να διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι είναι ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση όσο πιο γρήγορα γίνεται.



    ΣΧΟΛΙΑ