• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Όλα για την διαπραγμάτευση!!!

    • NewsRoom


    Πολύ κοντά στην συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016 βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και δανειστές, σύμφωνα με το protothema.gr  καθώς κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι το κεφάλαιο αυτό θα έχει κλείσει ως το ξημέρωμα. «Έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν. Ωστόσο, στο άθροισμα της απόδοσης των μέτρων αυτών θα υπάρχει στο τέλος διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η οποία είναι το επιχείρημα του Ταμείου ώστε να επιμείνει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

    Σε ερώτηση πάντως για το πώς σχολιάζει τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, ο κυβερνητικός παράγοντας απάντησε: «Τι περιμένατε να πει ο Σόιμπλε;».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τραπέζι παραμένει η ελληνική πρόταση για αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων στα 9.100 ευρώ από τα 9.545 που ισχύει σήμερα και αντί των 8.000 ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ για να συμφωνήσει στην απόδοση των εσόδων από τη νέα φορολογική κλίμακα.

    Την ώρα αυτή συζητούνται με τον υπορυγό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Κατρούγκαλο οι αλλαγές στις συντάξεις. Ο ίδιος προσήλθε στη συνάντηση με τις γνωστές βασικές ελληνικές θέσεις.

    katrougalos3
    H συνάντηση του οικονομικού επιτελείου -και, κυρίως, των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη- με την Τρόικα των ελεγκτών από τις 4 το απόγευμα, πήγε για τις 5, στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 8 το βράδυ, κατόπιν -με απαίτηση των Θεσμών- πήρε παράταση μίας ώρας για τις 9 και, τελικά, ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής. Από αυτήν η κυβέρνηση προσδοκά ότι, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα έχει βγει «λευκός καπνός» και οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε συμφωνία.

    Η καθυστέρηση αυτή στο κρίσιμο ραντεβού δεν ήταν, προφανώς, γνωστή στους ανθρώπους των Θεσμών, καθώς ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, μαζί με το επιτελείο του, ανέβηκε στην αίθουσα συσκέψεων ήδη από τις 16:50, για το ραντεβού των 17:00, ωστόσο εκεί ενημερώθηκε για την αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και αποχώρησε.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά τον κ. Κατρούγκαλο ακολουθούν: ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης (για τα μισθολογικά του Δημοσίου), ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (για τα κόκκινα δάνεια), ακόμη και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων!

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες των υπουργών ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ότι το πρωί της Δευτέρας θα γίνει διάλειμμα στις συζητήσεις, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μετά από αυτό…

    Προηγήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει κεντρικός συντονισμός για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση.

    Και αυτό, καθώς, παρά την αισιοδοξία που καλλιεργούσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες για προσέγγιση ή ακόμα και συμφωνία στα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα των συνομιλιών, οι χθεσινές επαφές στο Χίλτον, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα «κόκκινα δάνεια» και τα δημοσιονομικά, κατέδειξαν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί ή θα πρέπει η μία πλευρά -ως συνήθως, η ελληνική- να κάνει πίσω σε όλα.

    Από το πρωί της Κυριακής, τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών ετοιμάζουν κείμενα, σβήνοντας και γράφοντας νέα μέτρα, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, που ο υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί να καταλήξει απόψε σε μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη.

    Αν και οι απεσταλμένοι των δανειστών φέρονται να μένουν ανυποχώρητοι στα βασικά ζητήματα, ο κ. Τσακαλώτος έλεγε, φεύγοντας από το Χίλτον, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις (λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα) πως «σε όλα είχαμε πρόοδο».

    Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» έως την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία Έλληνες και ξένοι θα διακόψουν τις συνομιλίες στην Αθήνα, για να μεταβούν στις ΗΠΑ για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

    Σε κάθε περίπτωση και όσο… δραματικό χαρακτήρα και αν προσλάβουν οι διαπραγματεύσεις, οι δανειστές κρατάνε «αιχμάλωτη» την κυβέρνηση, η οποία έχει συμφωνήσει σε «τρελά» μέτρα της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντάς τα, μάλιστα, περίπου ως… επιτυχία!

    Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα αναμένεται να λάβει μια… διακοσμητική λύση για το χρέος, που δεν θα είναι, σαφώς, ένα «κούρεμα», αλλά μια ελάφρυνση με μείωση επιτοκίων και ενδεχομένως παράταση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των δανείων στην Τρόικα. Η όποια λύση για το χρέος, ωστόσο, δεν θα απαλλάξει την Ελλάδα από το βραχυπρόθεσμο βάρος της προσαρμογής.

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/psema-1o-psema-2o-psema-3o-to-schedio-tsipra-ton-18-minon/37106



    ΣΧΟΛΙΑ