ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προετοιμάζονταν να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του Ιράν, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, φέρεται να παρουσίασε ένα σχέδιο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία του θα ήταν σε θέση, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, να υποκινήσει ταραχές για να συμβάλει στην ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.
Η εφημερίδα επικαλείται δώδεκα συνεντεύξεις με Αμερικανούς, Ισραηλινούς και ξένους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπαρνέα παρουσίασε την πρόταση αυτή και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον στα μέσα Ιανουαρίου.
Ο Νετανιάχου φέρεται να υιοθέτησε την αισιόδοξη στάση του επικεφαλής της Μοσάντ όσον αφορά στην πιθανότητα μιας εξέγερσης, προκειμένου να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η ανατροπή του καθεστώτος ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος, σύμφωνα με πηγές των NYT.
«Πάρτε τον έλεγχο της κυβέρνησής σας. (…) Αυτή θα είναι πιθανώς η μόνη σας ευκαιρία για πολλές γενιές», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στις 28 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας τις αμερικανικές επιθέσεις.
Είκοσι οκτώ ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο ιρανικός λαός δεν έχει ξεσηκωθεί, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, και η πολιτοφυλακή Μπασίτζ – κύριο όργανο πολιτικής καταστολής- συνεχίζει να περιπολεί στις μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με τους Times of Israel που αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT, o Νετανιάχου νιώθει τώρα απογοητευμένος που οι υποσχέσεις της Μοσάντ δεν έχουν υλοποιηθεί.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ αμφιβάλλουν πλέον για τις πιθανότητες αλλαγής καθεστώτος και πιστεύουν ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει για μια λαϊκή εξέγερση. Ο φόβος για επανάληψη της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών τον Ιανουάριο και η αμερικανο-ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών έχουν παγώσει τις προοπτικές νέων διαδηλώσεων, αναφέρει το ισραηλινό μέσο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΥΤ και πληροφορίες του Channel 12, στο σχέδιο που παρουσίασε στον Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ προέβλεψε ότι, μετά το θάνατο των ηγετών του Ιράν, η υπηρεσία του θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές αναταραχές στη χώρα, υποκινώντας ταραχές και άλλες πράξεις αντίστασης μέσω επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών.
Η εσωτερική εξέγερση είχε ως στόχο να φέρει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο. Αντ’ αυτού, οι ηγέτες του Ιράν έχουν οχυρωθεί, κάτι που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν θεωρήσει ως πιθανό σενάριο. Ενώ αντίπαλες θρησκευτικές φατρίες της ιρανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να πολεμήσουν μεταξύ τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιθανότητες να καταλήξει μια τέτοια σύγκρουση σε μια δημοκρατική κυβέρνηση ήταν ελάχιστες. Παράλληλα, η ιδέα ότι κουρδικές πολιτοφυλακές Ιράν θα βοηθούσαν στην ανατροπή της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει ξεσπάσει ακόμη καμία εξέγερση φέρεται να έχει προκαλέσει ανησυχία στον Νετανιάχου. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις αρχές του πολέμου, ο πρωθυπουργός παραπονέθηκε ότι το σχέδιο δεν απέδιδε και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποφασίσει να διακόψει την εκστρατεία ανά πάσα στιγμή.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο προκάτοχος του Μπαρνέα, ο Γιόσι Κοέν, θεωρούσε την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν ως απίθανη και δεν έδινε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα τέτοιο σχέδιο από τη Μοσάντ, εστιάζοντας αντίθετα σε τρόπους αποδυνάμωσης του καθεστώτος μέσω κυρώσεων και στοχευμένων επιθέσεων κατά πυρηνικών επιστημόνων.
Ο Μπαρνέα, ωστόσο, υιοθέτησε την αντίθετη προσέγγιση, κατευθύνοντας τις ενέργειες της υπηρεσίας του προς την αλλαγή καθεστώτος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφώθηκε με την ελπίδα ότι θα ξεσπούσαν μαζικές διαμαρτυρίες μετά από μια έντονη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στην αρχή του πολέμου.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την άλλη, μαζί με ορισμένους Ισραηλινούς ομολόγους τους, ήταν λιγότερο αισιόδοξοι όσον αφορά στις πιθανότητες αλλαγής καθεστώτος και δεν πίστευαν ότι η ιρανική κυβέρνηση επρόκειτο να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα του πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Μόντι: Διασφαλισμένα τα ενεργειακά αποθέματα – Προειδοποίηση για σοκ από την κρίση στο Ορμούζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αγορές: Πάνω από 2,6% κέρδη ο DAX, θετικά τα futures με +2,3%, πάρτι στην Πειραιώς, κάτω από 4% το Ελληνικό 10ετές
- Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»: Πασχαλινό Camp για παιδιά από 5 – 12 ετών
- Δίκη για Τέμπη: Διακόπηκε για 1η Απριλίου – Φώναζαν συνθήματα οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων
- Live: H εξειδίκευση των μέτρων στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ – Έως 4 εκατ. οδηγοί θα λάβουν το fuel pass
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.