• Πολιτική

    Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ στα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι

    • NewsRoom
    Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στο Μάτι Αττικής


    Την άρνησή του να ψηφίσει το σχέδιο για την0 ανάπλαση της περιοχής του Ματιού και συνολικά των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, με τη συμβολή της Κύπρου, αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, επί των ημερών του οποίου στην διακυβέρνηση της χώρας εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς, ζητά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, φέροντας ως δικαιολογία για τη στάση του πως η αρχική συνεννόηση του 2018 προέβλεπε την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και όχι κοινωνικής κατοικίας, ενώ καταγγέλλει την μη τήρηση των κανόνων δόμησης και πως δίνεται η δυνατότητα της δημιουργίας νυχτερινού κέντρου στην περιοχή.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μάλιστα την απόσυρση του νομοσχεδίου, με τον Νίκο Βούτση να υποστηρίζει πως πρόκειται για σκάνδαλο άγνοιας ή λανθασμένης διάθεσης πόρων και τον Χρήστο Σπίρτζη να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει στη δημόσια υγεία.

    Η νέα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να μην ψηφίσει ούτε την δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, με τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, εξήγησε ότι το υπό κύρωση μνημόνιο συνετάχθη μετά από συνεργασία της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ότι υπήρξαν συνεννοήσεις με τους δημάρχους της περιοχής.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε άψογη τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζεται η Βουλή και οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.

    «Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.

    Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση του μνημονίου Αθηνών-Λευκωσίας, που αφορά στη χρηματική δωρεά της Κύπρου, με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Ραφήνα και διαμόρφωση χώρου δασικής αναψυχής), ο κ. Τασούλας είπε ότι, από τα περίπου 37 εκατ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά στον λογαριασμό, σήμερα υπάρχουν περίπου 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 6,9 εκατ. ευρώ έως τις εκλογές του ‘19 και 7,5 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του ‘19. Όπως σημείωσε, στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο συμμετέχει και η Βουλή, έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις ‘18, ‘19 και ‘20, από τους οποίους βρέθηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί και η χρήση του 2021. «Δεν αρκούμαστε στον εσωτερικό έλεγχο αλλά αποστέλλονται τα αποτελέσματα ελέγχου, και όλο το απολογιστικό υλικό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο. Συνεπώς, η πλευρά της νομιμότητος είναι κατοχυρωμένη» είπε ο κ. Τασούλας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως νωρίτερα και ο παριστάμενος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είπε ότι από τις 18/7/2019 έχουν διατεθεί περίπου 821 χιλιάδες ευρώ για αμοιβή 11 μελετών που ανατέθηκαν στο (ή διά μέσου του) ΤΕΕ για την υλοποίηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, περίπου 550 χιλιάδες ευρώ που κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυροπλήκτων και περίπου 6,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ανάγκης υλοποίησης της β’ φάσης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου «που είναι το μεγάλο κόστος».

    Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε:

    «Ο τρόπος που γίνεται η αντιπαράθεση πάλι σήμερα εδώ στη Βουλή είναι μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ -πονγκ στο ίδιο τραπέζι και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι. Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η Κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ – πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό».

    Το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο μαζί με τη ΝΔ ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν δηλώσει πως θα το καταψηφίσουν.

    Διαβάστε επίσης

    Μενδώνη: Υπέγραψε 3 συμβάσεις νέες προγραμματικές συμβάσεις για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο

    Βασίλης Κικίλιας: Η Ελλάδα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ασφάλειας προς τους επισκέπτες της

    Πλεύρης: Από τις 25 Φεβρουαρίου το Παίδων Πεντέλης επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία



    ΣΧΟΛΙΑ