• Πολιτική

    Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση «ανέβασε» τον Προϋπολογισμό της Βουλής για το 2023

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Βουλή

    Βουλή


    Αυξημένος κατά 2,3 εκ ευρώ “πέρασε”  με  ευρεία πλειοψηφία  ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023. Η αύξηση  αποδίδεται στο αυξημένο κόστος ενέργειας, τον εξοπλισμό της νέας Βουλής που θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, αλλά και από  τον πληθωρισμό . Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία   «για το έτος 2023 υπάρχει μια αύξηση του προϋπολογισμού της τάξεως του 3,26% έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 148.900.000 ευρώ, δηλαδή ένα ποσοστό αύξησης -σε σχέση με το 2022- στα 2,3 εκ. ευρώ».

    Ο εισηγητής και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης αναλύοντας τα μεγέθη του προϋπολογισμού  επισήμανε πως «οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες είναι οκτώ ανά κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε παροχές σε εργαζόμενους που ανέρχεται στο ποσό των 112.490.000 ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τις κοινωνικές παροχές, συντάξεις, βοηθήματα σε φυσικά πρόσωπα, που ανέρχεται στο ποσό των 22.697.000 ευρώ.

    Η τρίτη κατηγορία αφορά επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ ή λοιπά νομικά πρόσωπα της τάξεως των 4.449.000 ευρώ. Η τέταρτη κατηγορία, περιλαμβάνει πιστώσεις για την αγορά φαρμάκων, αναλωσίμων, καυσίμων, τηλεφωνικές ατέλειες, μεταφορικά έξοδα, πληροφοριακά συστήματα, ανακαινίσεις κτηρίων, εκδόσεις, συνέδρια, μεταγλωττίσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, χρηματοδοτικές μισθώσεις αυτοκινήτων και λοιπά μισθώματα για την κάλυψη των αναγκών των Βουλευτών και των αναγκών της Βουλής. Συνολικά είναι στο ποσό των 27.202.000 ευρώ.

    Και πέμπτον, περιλαμβάνονται πιστώσεις που αφορούν τόκους από εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών αποφάσεων. Προϋπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των 55.000 ευρώ.

    Έκτον περιλαμβάνονται πιστώσεις από κατανομή ειδικού αποθεματικού της Βουλής που σχηματίζεται κατ’ έτος στην τάξη των 100.000 ευρώ.

    Έβδομον, στην κατηγορία «31» περιλαμβάνονται πιστώσεις για λοιπές υποδομές, αγορές ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, εξοπλισμού, λογισμικού υπολογιστών. Προϋπολογίζεται το ποσό στα 3.847.000 ευρώ.

    Όγδοον, η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει πιστώσεις για την αγορά σημαντικών έργων που εμπλουτίζουν τη Βουλή των Ελλήνων και τα έργα τα οποία έχει και είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας. Είναι ένα ποσό που προϋπολογίζεται για αυτές τις αγορές στις 60.000 ευρώ».

    Στη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποστήριξε πως  «η Βουλή δεν είναι μόνο ένα οχυρό, το οποίο τα κόμματα το αντιλαμβάνονται κάθε φορά που έχουμε εκλογές πως πρέπει να καταληφθεί, αλλά είναι και μια διαρκής διοικητική μηχανή, η οποία δουλεύει με τρόπο αξιοπρεπέστατο, γόνιμο και παραγωγικό.

    Κι εφόσον οι διοικήσεις της Βουλής αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως σκυταλοδρόμων και τη φιλοδοξία τους όχι ανατρεπτική, αλλά φιλοδοξία να πάνε τη σκυτάλη λίγο πιο πέρα από εκεί που την παρέλαβαν, τότε μπορεί όντως η Βουλή – αν κανείς σταθεί και την αντικρίσει αντικειμενικά και ψύχραιμα- να αποτελεί – όπως εγώ πιστεύω ότι αποτελεί- διαχρονικά -και το λέω με κεφαλαία γράμματα- έναν αξιόλογο διοικητικό μηχανισμό, ο οποίος παράγει πολύπλευρο έργο, πέραν του ιστορικού έργου, του σημαντικού έργου -και συνταγματικά και συγκυριακά- της ανάδειξης του πολιτευματος μας, της στέγασης -συμβολικά και κυριολεκτικά- του πολιτευματος μας, πέραν δηλαδή της εξυπηρετήσεως του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για το προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία για να εντείνει τη πίεση προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για να προμηθευτεί η Βουλή  έναν μηχανισμό για τον έλεγχο των κινητών  των πολιτικών προσώπων, είτε φέρονται ως παρακολουθούμενοι είτε όχι.

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου: Τεκτονικό το ρήγμα που μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ