• Ελλάδα

    Ο πανικός του Μαξίμου και η ψύχραιμη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Μητσοτάκης Νέα Δημοκρατία ΝΔ


    Όσοι άντεξαν να διαβάσουν χθες τις ανακοινώσεις του Μαξίμου κατά της Νέας Δημοκρατίας πιθανότατα δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτά που έβλεπαν. Δεν είναι άλλωστε και ό,τι πιο συνηθισμένο να διαβάζει κανείς σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις φράσεις όπως “σαν να συζητά εκδοροσφαγέας με ανυπόμονα αμνοερίφια πότε επιτέλους θα έρθει το Πάσχα”, ή συγκρίσεις μεταξύ του αριθμού των διμοιριών των ΜΑΤ που θα συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, και του αριθμού των “offshore της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη”.

    Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν ενόχληση στη Νέα Δημοκρατία, όχι τόσο για το περιεχόμενό τους, αλλά περισσότερο για το ύφος τους. Ένα ύφος ιταμό, επιθετικό, έως και χυδαίο. Στη ΝΔ θεωρούν πως η επιθετικότητα του Μαξίμου δικαιολογείται από την απελπισία μίας κυβέρνησης που γνωρίζει ότι βρίσκεται σε αποδρομή και προσπαθεί λυσσασμένα να αποδομήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για να ανακόψει την εκλογική της δυναμική και να κερδίσει η ίδια πόντους, ή έστω να βάλει ένα φρένο στη ραγδαία φθορά της.

    Το θέμα είναι: Πώς πρέπει να αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις χυδαιότητες του Μαξίμου; Πρέπει να πέσει στο ίδιο επίπεδο και να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο; Ή πρέπει να δείξει ανωτερότητα και να κρατήσει το επίπεδό της, αναδεικνύοντας μία ακόμα διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει ήδη την απάντηση στο επιτελείο του: η Νέα Δημοκρατία θα κρατήσει το επίπεδο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνησης σε ευπρεπή πλαίσια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η ΝΔ δεν διακατέχεται από τον πανικό που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά από νηφαλιότητα και ψυχραιμία, και παράλληλα σέβεται τις αξίες του πολιτικού πολιτισμού που επιβάλλει ορισμένα όρια στο τι είναι αποδεκτό να λέει κανείς και τι όχι στον δημόσιο λόγο.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χθεσινές απαντήσεις της ΝΔ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. “Στην απόγνωσή τους που βλέπουν τις καρέκλες τους να τρίζουν, οι απερχόμενοι ένοικοι του Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκδίδουν πια ανακοινώσεις που θα διδάσκονται στο μέλλον ως μνημεία θράσους και πολιτικής αθλιότητας…”, σχολίασε η ΝΔ, προτού επισημάνει με νόημα: “Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί άλλο με μια απελπισμένη παρέα αδίστακτων εξουσιομανών που επιδιώκουν να σύρουν την χώρα στη λάσπη”.

    Με τη λογική αυτή, είναι απίθανο να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει το γάντι και να απαντά με το ίδιο ύφος στην κυβέρνηση. Οι τόνοι φυσικά θα παραμείνουν υψηλοί, αλλά πάντα σε πολιτισμένα επίπεδα. Και η έμφαση δεν θα δοθεί στη στείρα πολιτική αντιπαράθεση, αλλά σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: στο μέλλον της Ελλάδας.

    Όπως έκανε άλλωστε και χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναλύοντας στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής το σχέδιο της ΝΔ για την αντιμετώπιση της φτώχειας και προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δις ετησίως, ελαστικότερα κριτήρια για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών, ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Όπως σημειώνουν πηγές της ΝΔ, αυτά είναι που θέλει να ακούσει ο κόσμος, και όχι οι συνηθισμένες… κοκορομαχίες που δε οδηγούν πουθενά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ κατά Μαξίμου: «Απελπισμένη παρέα αδίστακτων εξουσιομανών σέρνουν τη χώρα στη λάσπη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιέρ Γκραμενά: «Η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Κικίλιας: Το κοστούμι της διάκρισης των εξουσιών είναι πολύ στενό για την κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ