• Πολιτική

    Ο Μητσοτάκης βάζει τέλος στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου: Όταν έρθει η ώρα η ΝΔ, θα κερδίσει την αυτοδυναμία

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «πρωϊνό καφέ» του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2019.

    Την συνεδρίαση της Δευτέρας στο πρωθυπουργικό γραφείο απασχόλησαν τα σενάρια των τελευταίων ημερών που ήθελαν το κυβερνητικό επιτελείο να επεξεργάζεται αλλαγές στον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής (που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε) με στόχο την ενίσχυση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και μείωση κατ’ επέκταση του ποσοστού που απαιτείται για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

    Ο νόμος του 2019 προβλέπει ότι χρειάζεται 37% έως 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου το πρώτο κόμμα να εκλέξει 151 και πάνω βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα σενάρια, αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, μια αύξηση του μπόνους θα μπορούσε να κατεβάσει αυτόν τον πήχη στο 36% ή και χαμηλότερα, οδηγώντας πιο εύκολα στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

    Η διακίνηση των σεναρίων, που δεν απηχούν τις απόψεις του κυβερνητικού επιτελείου, εκτιμήθηκε και ως προσπάθεια από κάποιους κύκλους να παίξουν παιχνίδια σε βάρος της σταθερότητας της χώρας. «Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ενίσχυση των εισοδημάτων τους και όχι σε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο», τονίζουν πηγές του Μαξίμου.

    Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δυναμική της ΝΔ να κερδίσει με καθαρή διαφορά τις εκλογές και θα άνοιγε παράθυρο για νέα σενάρια αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι πολίτες και θα δώσουν μια νέα τετραετία στον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, ότι μπροστά στο δίλημμα σταθερότητα και ευημερία με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή αστάθεια και κίνδυνοι από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, η απάντηση θα είναι το πρώτο.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία

    Νέα τακτική Μητσοτάκη: Προγραμματική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ – Πίεση προς Ανδρουλάκη, ΚΙΝΑΛ



    ΣΧΟΛΙΑ