• Πολιτική

    O κύβος ερρίφθη: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου στα Σκόπια

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    «Καταλήξαμε στην απόφαση πως η 12 η Απριλίου του2020 είναι η ημερμομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα καταλήξαμε σε συναίνεση» ανέφερε ο Ζάεφ.

    Ανέφερε, επίσης, πως προτάθηκαν σαν ημερομηνίες οι 22 και 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως θα γίνουν πρόσθετες διαβουλεύσεις για την τεχνική κυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

    Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

    H σύσκεψη

    Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Κυριακής σε βαρύ κλίμα, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και των ηγετών όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, όπου συζητήθηκαν αρχικά οι τελευταίες εξελίξεις. Στη συνέχεια εξετάστηκε η πρόταση του Ζάεφ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ