• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ο κύβος ερρίφθη για την Ειδομένη – Πώς θα γίνει η επιχείρηση εκκένωσης


    Την Τρίτη 24/5 ή αργότερο την Τετάρτη 25/5 θα εκκενωθεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο προσφυγικός καταυλισμός της Ειδομένης. «Δεν θα γίνει αστυνομική “σκούπα”», πρόλαβε να καθησυχάσει ο  συντονιστής της κυβέρνησης για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

    Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο κ. Κυρίτσης επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού και τη μεταφορά των προσφύγων σε μόνιμα κέντρα ανά την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν πρόκειται για επιχείρηση-σκούπα», αλλά για κάτι που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, όταν θα ήταν έτοιμοι οι χώροι.

    Η κυβέρνηση δεν έχει αστυνομοκεντρική προσέγγιση στα πράγματα, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα γίνει «την Τρίτη ή την Τετάρτη».

    Ήδη δέκα διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) έχουν πάρει εντολή να μετακινηθούν τις επόμενες ώρες στο νομό Κιλκίς προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης. Η εντολή είναι να εκκενωθεί η περιοχή, ακόμα και αν υπάρξει αντίσταση από τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στα κέντρα φιλοξενίας. Στο ίδιο πλαίσιο θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, όπου δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα που δεν εχουν σχέση με την επιχείρηση, ενώ πάνω από την Ειδομενη θα πετά το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην βιομηχανικοί χώροι , στους οποίους λέγιναν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετατροπή τους σε κέντρα διαμονής μεταναστών.



    ΣΧΟΛΙΑ