• Πολιτική

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια για την έναρξη της β’ φάσης του Astypalea Project – «Εδώ γίνεται μια επανάσταση»

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης και ο Πρόεδρος του Ομίλου VW Herbert Diess και τον γενικό διευθυντή της Seat:Code Tom George στην Αστυπάλαια

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης και ο Πρόεδρος του Ομίλου VW Herbert Diess και τον γενικό διευθυντή της Seat:Code Tom George στην Αστυπάλαια


    Την έναρξη της β’ φάσης του προγράμματος «Astypalea: smart & sustainable island», έναν χρόνο μετά την επίσημη έναρξη του,  κήρυξαν από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ομίλου VW Herbert Diess.

    Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος καθώς και η Διοίκηση της Volkswagen η οποία επέλεξε το νησί των Δωδεκανήσων για την εξέλιξη του project Αστυπάλαια.

    «Αυτό που γίνεται εδώ είναι επανάσταση»

    «Πριν από δύο χρόνια επιλέξαμε ένα ελληνικό νησί για να κινηθούμε στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία έχει χρησιμότητα εάν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

    «Ο κ. Φραγκογιάννης ήταν η μηχανή που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Η Αστυπάλαια κάλυπτε τις ανάγκες της VW και διαπιστώσαμε ότι η δημοτική αρχή πίστεψε το project», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Θυμάμαι όταν ήρθαμε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ έβλεπα στα μάτια πολλών να υπάρχει η επιφύλαξη. Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι επανάσταση γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί», συμπλήρωσε.

    «Όσα έχουν γίνει δεν θα είχαν νόημα εάν η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθούσε να παράγεται από τα παλιά εργοστάσια. Πλέον ερχόμαστε και δρομολογούμε ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ και το οποίο έρχεται και κουμπώνει στο δίκτυο του νησιού έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Πιστεύω πολύ στο astypalea project διότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχουμε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Φραγκογιάννης: Σε τέσσερις βασικούς πυλώνες στηρίζεται το έργο «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί»

    Τους τέσσερις βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το έργο «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» παρουσίασε ο Κ. Φραγκογιάννης, υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, τρεις που ήδη είναι σε εξέλιξη ή/και προγραμματίζονται και ένας δυνητικός, όπως ανέφερε.

    Ειδικότερα, επισήμανε πως ο πρώτος πυλώνας αφορά στη σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, με γενναιόδωρη υποστήριξη από τη Volkswagen για τα αυτοκίνητα, αλλά και από την Πολιτεία.

    Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχουσών πετρελαιογεννήτριων, όποτε η Αστυπάλαια θα εξυπηρετείται από πράσινη ενέργεια.

    Ο τρίτος αφορά τη δημόσια συγκοινωνία να λειτουργεί κατά παραγγελία, πηγαίνοντας μας όποτε θέλουμε εκεί όπου θέλουμε να πάμε.

    Τέλος, ο τέταρτος δυνητικά πυλώνας είναι η αυτόνομη οδήγηση.

    Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου, ο υφυπουργός είπε πως είναι στο δεύτερο χρόνο, θα ολοκληρωθεί το 2026 κι επισήμανε πως «δεν θα γινόταν τίποτα απ’ όλα αυτά αν δεν υπήρχε καλός συντονισμός και υποστήριξη από πάρα πολλούς φορείς».

    Περαιτέρω, υπογράμμισε πως το πραγματικό κίνητρο πίσω απ’ όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η βελτίωση της ποιότητας στις ζωές των ανθρώπων.

    Τέλος, ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε πως «το όραμα του ανθρώπου που μάς ώθησε στο να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, είναι το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».



    ΣΧΟΛΙΑ