• Πολιτική

    Ο «κεκαρμένος» Κασσελάκης, το επερχόμενο διαζύγιο και το σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ

    Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης


    Η χρήση του δημοσιογραφικού κλισέ «καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ», μάλλον δεν μπορεί να αποδώσει τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου.

    Οσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο, προς το τέλος του μήνα, οι εντάσεις είναι εμφανείς, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει χάσει τόσο το παιχνίδι της ενότητας όσο και της κυριαρχίας του ενώ οι εκ των έσω φωνές αμφισβήτησης φουντώνουν.

    Και την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πλήρη αποξένωση του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία, ενώ το επεισόδιο του προέδρου του κόμματος με τον Παύλο Πολάκη, ήρθε να σφραγίσει το κακό κλίμα που επικρατεί.

    Ο Κασσελάκης… «κεκαρμένος» και στην πραγματικότητα (πρόβα κουρέματος ενόψει της στρατιωτικής του θητείας, αλλά και στην ουσία αφού πολιτικά δείχνει «ψαλιδισμένος».

    Απουσία σκληρής αντιπολίτευσης, διαφωνία για μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ή τα εξοπλιστικά προγράμματα και διαρκείς, ατέρμονες συζητήσεις για το συνέδριο στο οποίο δεν αποκλείεται νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ελέγχει το συνέδριο και σίγουρα δεν θα περάσει καλά εκεί με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον αμφισβητούν ανοικτά.

    Κανείς, εκτιμάται, δεν θα κάνει κίνηση ανατροπής του, αφού όλοι του δίνουν παράταση μέχρι τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κινηθούν.

    Όμως, δεν περνά καθόλου απαρατήρητη η παρέμβαση με αιχμές του «υπαρχηγού», Νίκου Παππά, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως τον πρόεδρο Κασσελάκη λέγοντας ότι η πορεία του κόμματος δεν είναι καλή. Ένα μήνυμα που λέει ότι δεν είναι λευκή επιταγή η στήριξή του στον Κασσελάκη.

    Οι βολές Παππά

    «Το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Εκεί πρέπει να δουλέψουμε και, για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε και οργανωμένη εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος, και να δείξουμε επιτέλους, γιατί, κακά τα ψέματα, βγαίνουμε από μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών ως χώρος, ότι έχουμε τον τρόπο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου συστηματικά», είπε ο Νίκος Παππάς.

    Το βαρύ κλίμα, βάρυνε ακόμη περισσότερο ο τσακωμός του προέδρου με τον Παύλο Πολάκη και η ευθεία προτροπή του προς τον κρητικό βουλευτή «αν δε σου αρέσει μπορείς να φύγεις».

    Ο καβγάς αφορούσε τα εξοπλιστικά, όμως, οι σχέσεις των δύο ανδρών φαίνεται να έχουν σπάσει εδώ και καιρό. Η Κουμουνδούρου έχει αδειάσει τον Πολάκη για τις απόψεις του για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις ατάκες του για το πώς θα πάει στα ορεινά της Κρήτης να μιλήσει γι’ αυτό.

     

    Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Παππάς

     

    Τον έχει αδειάσει επίσης όταν ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο σκιτσογράφο Ηλία Μακρή ενώ παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον βουλευτή σε μια σειρά από θέματα.

    Ακόμη και η διαρροή της φράσης «άμα δεν σου αρέσει να φύγεις», δείχνει ότι η ομάδα Κασσελάκη δείχνει έτοιμη να έρθει σε ρήξη με τον βουλευτή ή όποιον άλλον θέλει να θέσει υπό επιτροπεία τον πρόεδρο.

    Προς το παρόν καμιά από τις δύο πλευρές δεν επιδιώκει τη ρήξη, όμως, κάποιοι λένε ότι δεν θα αργήσει να επέλθει το αναπόφευκτο. Δηλαδή το «διαζύγιο» του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, τον άνθρωπο που τον έφερε στον Τσίπρα πριν από ένα χρόνο και αυτόν που τον στήριξε όσο λίγοι.

    Οι γκρίνιες και τα γκάλοπ

    Καμπανάκι κινδύνου και προτροπή για αλλαγή πορείας έχει χτυπήσει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος μίλησε για αμφίσημες θέσεις, για την εικόνα διάλυσης στο κόμμα, για τις δημοσκοπήσεις αλλά και για την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ οργανωμένα σε μέτωπα κατά της κυβέρνησης, όπως το φοιτητικό, το αγροτικό κ.λπ.

    Γκρίνιες φαίνεται να υπάρχουν και για τον τρόπο επιλογής υποψηφίων ευρωβουλευτών και βεβαίως στην δημοσκοπική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα και στα επίπεδα του 10%-12%. Στο τελευταίο γκάλοπ της Pulse η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%.

    Πολλοί στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι στις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα πιαστεί ο στόχος που έχει θέσει ο κ. Κασσελάκης για… πρωτιά, αλλά θα χάσει και τη δεύτερη θέση από το ασθμαίνων ΠΑΣΟΚ.

     

     

    «Το συνέδριο θα κρίνει πολλά για το που πάμε και πώς θα κινηθούμε. Αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να κρίνει την ίδια τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη», λένε καλά γνωρίζοντες το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αν η ευθεία αμφισβήτησή του τον Ιούνιο συνδυαστεί και με τα σενάρια επανόδου του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική, κανείς δεν τον ξέρει.

    Όμως, κάποιοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις στελεχών που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ότι το κόμμα το οποίο κυβερνούσε πριν από μια πενταετία, δεν υπάρχει πια.

    Διαβάστε επίσης:

    Στέφανος Κασσελάκης: Οι 4 άξονες του εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο
    Πολάκης: Ιστορίες επιστημονικής φαντασίας η κόντρα με Κασσελάκη
    Νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Κασσελάκη και Πολάκη: Παύλο, αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις
     



    ΣΧΟΛΙΑ