• Πολιτική

    Ο Φίλης τα βάζει πάλι με την αριστεία και επαναφέρει ξεδιάντροπα τους “αιώνιους φοιτητές”

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Η … “αγαπημένη” λέξη των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -η αριστεία- και πάλι στο προσκήνιο.  «Εμείς θέλουμε το άριστο σχολείο παντού και όχι λίγα σχολεία αρίστων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Και ο υπουργός Παιδείας (μα πόσο οξύμωρη ακούγεται η ιδιότητά του) συνέχισε το λογύδριό του περί αριστείας δίνοντας μάλιστα και πολιτικο-ιδεολογικές διαστάσεις στην ετυμολογία της
    “αγαπημένης” λέξης του ΣΥΡΙΖΑ: “Πίσω από τη λέξη “αριστεία” διακυβεύονται διαμετρικά αντίθετες πολιτικές. Υπάρχουν στοιχεία ότι η επίκληση της λέξης αριστείας έχει οδηγήσει σε όξυνση των ανισοτήτων”, μας είπε ο κ.Φίλης.

    Επαναφέρει τους «αιώνιους»!

    Πέρα όμως από την ανάλυση του όρου, ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση, έφερε και βραδινή τροπολογία με την οποία επαναφέρει τους “αιώνιους” φοιτητές. Συγκεκριμένα με την επίμαχη διάταξη που ουσιαστικά ακυρώνει το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος προβλέπει τη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, καταργείται η υποχρέωσή τους να επαναγράφονται ανά εξάμηνο ώστε να μη χάνουν την ιδιότητα του φοιτητή. Σύμφωνα με το νόμο 4009/2011 ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει, αν, όμως, δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή με διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.

    Όπως ήταν φυσικό, η είδηση της επαναφοράς των “αιωνίων” φοιτητών από τον υπουργό έδωσε τροφή για … σκέψη και δημιουργία στο twitter. To σχόλιο που κυριάρχησε, ήταν ότι “Ο Φίλης επαναφέρει Τους “Αιώνιους Φοιτητές” Μπας Και Πάρει Ο Ίδιος Κάποια Στιγμή Πτυχίο”!

    Με άλλη ρύθμιση, εξάλλου, που κατέθεσε ο υπουργός αποκλείεται η μετακίνηση πανεπιστημιακών από περιφερειακά ΑΕΙ σε πανεπιστήμια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

    Όσον αφορά την έναρξη του σχολικού έτους, ο κ. Φίλης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα βιβλία (24 εκατ.) βρίσκονται ήδη από τα μέσα Αυγούστου στα σχολεία, κάτι που – όπως είπε -δεν είναι αυτονόητο, αφού επί των ημερών της Άννας Διαμαντοπούλου τα σχολεία λειτουργούσαν με φωτοτυπίες.

    Ενημέρωσε επίσης τη Βουλή για την πρόσληψη 20.800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προσθέτοντας πως γίνεται προσπάθεια ώστε οι νεοπροσληφθέντες να βρίσκονται από την πρώτη ημέρα στις θέσεις τους στα σχολεία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 9.500 εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, οι οποίοι θα αμείβονται με τον μισθό του αναπληρωτή, τρεις φορές υψηλότερο μισθό δηλαδή από τον σημερινό.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός είπε πως αν συνεχιζόταν η διακυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σήμερα ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση θα ήταν μειωμένος κατά 175 εκατ. ευρώ, και προσέθεσε πως αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/o-sirizaleioti-iaristiaineretsinia-o-tsipras-leioti-tametallia-masgemizouniperifania-tiapo-ta-dioischii/66798

    http://www.mononews.gr/trapezes-archizoun-plistiriasmi-gia-mi-sinergasimous-danioliptes/70442



    ΣΧΟΛΙΑ