• Πολιτική

    Ο Μπολσονάρου λέει πως δεν έχει πόρους για να σβήσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας, αφού δορυφορικές εικόνες έδειξαν φέτος αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών.

    Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, ο πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πυρκαγιές. Δήλωσε επίσης πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος προθέτοντας πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του.

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας (Inpe) της Βραζιλίας αναφέρει ότι δορυφορικά στοιχεία υποδεικνύουν κατά 84% αύξηση των δασικών πυρκαγιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018.

    Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Μπολσονάρου είχε απομακρύνει τον επικεφαλής του  Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας (Inpe) της Βραζιλίας, εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης που είχε μαζί του για τα στοιχεία της αποψίλωσης των δασών. Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον Μπολσονάρο για τα δεινά του Αμαζονίου, επισημαίνοντας ότι ενθάρρυνε τους υλοτόμους και τους αγρότες να αποψιλώσουν την περιοχή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τροπικό δάσος κατέγραψε σημαντικές απώλειες, με ταχύτερους ρυθμούς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, τον Ιανουάριο.

    Πάντως, η NASA από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η συνολική δραστηριότητα των πυρκαγιών στη λεκάνη του Αμαζονίου είναι φέτος ελαφρώς κάτω από τον μέσον όρο. Επίσης, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σημειώνει ότι οι πυρκαγιές αυξήθηκαν στις πολιτείες Αμαζόνας και Ροντόνια, ενώ μειώθηκαν στις πολιτείες Μάτο Γκρόσο και Παρά.

    Τη Δευτέρα, καπνοί μετέτρεψαν τη μέρα σε νύχτα στο Σάο Πάολο, 2.700 χλμ. από τον Αμαζόνιο. Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν την ευθύνη για τους πυκνούς καπνούς στις δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Ορισμένοι μετεωρολόγοι, αντιθέτως, πιστεύουν ότι οι καπνοί που κάλυψαν την πόλη προήλθαν από τις δασικές πυρκαγιές της Παραγουάης, που ήταν πολύ κοντύτερα στην πόλη.



    ΣΧΟΛΙΑ