• Πολιτική

    Ο Μπάιντεν, οι Βρυξέλλες και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των αδυνάμων

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Μαρτίου έχει προφανώς και συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Υποδηλώνει εμφατικά τον ρόλο των ΗΠΑ, φανερώνει ότι στο πεδίο της άμυνας και ειδικά όταν μπαίνουν στη συζήτηση τα πυρηνικά, η Ευρώπη υστερεί σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύει και ένα νέο ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας ως στρατηγικής και πυρηνικής δύναμης, έπειτα από τις αναταράξεις του Brexit.

    Καλά ή λιγότερο καλά όλα αυτά, όμως ήδη εκφράζεται μία ανησυχία που δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεδομένης της παρουσίας του Aμερικανού Προέδρου και της έμφασης που θα δοθεί στο στρατιωτικό-πολιτικό ζήτημα, πόσο πιθανό είναι να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για τα οικονομικά-ενεργειακά;

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί με πολύ συγκρατημένες προσδοκίες ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την άτυπη σύνοδο των Βερσαλλιών. Τώρα η απαισιοδοξία ενόψει της συνόδου της 24ης-25ης Μαρτίου και τα αποτελέσματα της , και σε ό,τι αφορά την πρόταση του πρωθυπουργού για πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, εντείνεται σε κάποιους κύκλους.

    Το κλίμα είναι μάλλον στενάχωρο από τα μηνύματα του Eurogroup και του Ecofin των προηγούμενων ημερών. Στο Μαξίμου ανέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή ένα θετικό σήμα από τις Βρυξέλλες προκειμένου να διευρύνουν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται την Πέμπτη το πρωί, αντιλαμβανόμενοι ότι η καταταλαιπωρημένη από τα πολυετή μνημόνια και τη διετή πανδημία ελληνική κοινωνία, δοκιμάζεται εξαιρετικά σκληρά με τις εκρηκτικές αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα.

    Αντί «πράσινου φωτός», ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών , Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τον προβληματισμό των Ευρωπαίων για τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδας να υλοποιήσει νέα γενναία μέτρα στήριξης, δεδομένου ότι το χρέος της χώρας διογκώθηκε κατά 45 δισ. ευρώ το 2021, λόγω των μέτρων για την πανδημία Covid.

    Γεγονός, που προφανέστατα, δυσχεραίνει σημαντικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς εφεξής και είναι προφανές ότι συν τω χρόνω θα μεταφραστεί σε διόγκωση της κοινωνικής πίεσης.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένο ότι παρά τις πιέσεις των χωρών του Νότου, η Ε.Ε δεν δείχνει να βιάζεται για τη λήψη έκτακτων μέτρων, θεωρώντας ότι ακόμα το νέο τοπίο που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θολό, η κυβέρνηση εξαγγέλλει τα στοχευμένα μέτρα οικονομικής βοήθειας που μπορεί αυτή τη χρονική περίοδο, γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη, όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με σημαντική μερίδα του εκλογικού της κοινού, που δεν ανακουφίζεται από αυτά: Τη μεσαία τάξη.

    Κι έχει μπροστά της ακόμη τη συζήτηση (και τις αποφάσεις;) για το σχέδιο προϋπολογισμού 2023 (και την επέκταση της χαλάρωσης;) με τις Βρυξέλλες, αλλά και την ανακοίνωση της αύξησης του κατωτάτου μισθού…

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πακέτο στοχευμένων μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για ευάλωτους και πολίτες με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ

    Οικονόμου: Με εισοδηματικά κριτήρια η ενίσχυση για την βενζίνη – Αύριο οι ανακοινώσεις

    Tα SOS του νέου ΕΝΦΙΑ: Οι νέες κλίμακες και οι «επιβαρυντικοί» συντελεστές – Αναλυτικά παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ