Πολιτική

Νίκος Βούτσης: Ξέραμε από την ΕΥΠ για εμπλοκή βουλευτή των ΑΝΕΛ σε διαγωνισμό για τα κυλικεία της Βουλής

βουτσης

Νίκος Βούτσης


Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν για την δράση βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, έκανε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, είπε: «Υπόψιν μου είχε τεθεί μόνο ένα στοιχείο και μου δίνεται η ευκαιρία να το διευκρινίσω, ένα στοιχείο που αφορούσε στην Βουλή και εμπλοκή βουλευτή.

» Επρόκειτο για το κυλικείο και τα εστιατόρια της Βουλής και για ένα διαγωνισμό ο οποίος έτρεχε και ευτυχώς ετέθη υπόψη μας μία πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ με ανθρώπους, οι οποίοι θέλανε να μπούνε προφανώς, για να νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους μέσα στα εστιατόρια και το κυλικεία της Βουλής, πράγμα το οποίο αποτρέψαμε απολύτως και εξελίχθηκε ο διαγωνισμός άριστα».

Απαντώντας σε ερώτημα εάν ενημερώθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το περιστατικό που αφορούσε τον βουλευτή του ο κ. Βούτσης πρόσθεσε:

«Έγιναν όλα τα δέοντα, για να αποτραπεί η είσοδος στην Βουλή ανθρώπων, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ προβληματικοί ως προς τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα.

» Η ενημέρωση του πρωθυπουργού ήταν άμεση ως προς αυτό το ζήτημα αυτό, πάντα είχαμε ανοιχτή επαφή, κανένα άλλο στοιχείο αυτών των ζητημάτων που τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα δεν είχα εγώ και δεν θα μπορούσε να ήταν σε γνώση μου, γιατί θα ήταν ζήτημα Δημοκρατίας, εάν είναι ενήμερος για ζητήματα που δεν αφορούσαν πολύ στενά τη Βουλή.

» Δεν είχα αρμοδιότητα ως πρόεδρος της Βουλής να τεθεί υπόψη μου, όπως έχει κυκλοφορήσει, είτε το σύνολο της δικογραφίας της υπόθεσης είτε και αυτό που αναφέρεται ως 70 σελίδων ενημερωτικό σημείωμα. Δεν θα είχα δικαίωμα να έχω αυτά τα στοιχεία γιατί ήμουν πρόεδρος της Βουλής».

«Η εξουσία διαμορφώνει και φαινόμενα προβληματικά»

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον Νίκο Παππά και αν αυτές πλήττουν το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε με νόημα ότι η εξουσία διαμορφώνει και φαινόμενα τα οποία είναι προβληματικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο μεγάλο κάδρο δεν υπάρχει κανείς που να έχει θέσει εν αμφιβόλω το πώς διαχειρίστηκε το οικονομικό επιτελείο και άλλοι υπουργοί τα οικονομικά θέματα της χώρας.

«Είναι σαφές πως πάντοτε η εξουσία και η διακυβέρνηση ως δομές, διαμορφώνουν προφανώς ένα κλίμα, μέσα στο οποίο μπορεί να παρουσιαστούν φαινόμενα τα οποία να είναι προβληματικά, γι’ αυτό κι εμείς εδώ και πολλούς μήνες έχουμε κάνει μια αναλυτική αποτίμηση όλης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια την οποία συζητάμε και ενόψει του συνεδρίου μας.

Επί της ουσίας θέλω να πω πως αυτό που κληρονομήσαμε από ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στην χρεοκοπία ήταν αδιαφανές και είχε στοιχεία διαπλοκής, πιστεύω ότι δεν άγγιξε ή ελάχιστα άγγιξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν διαφορετική η περίοδος, διαφορετικό το αποτύπωμα της αριστερής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει ούτε ένας και έχουν περάσει τόσα χρόνια που να θέτει εν αμφιβόλω όλο το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς που είχαν σχέση με την ανάπτυξη, όλους μας που είχαμε ευθύνες για τις οικονομικές διευθετήσεις της χώρας με τα μνημόνια.

Δεν έχει υπάρξει κανείς που να πει ότι ένας φάκελος μπήκε κάτω από τον άλλο, ένα ντοσιέ μπήκε κάτω από το άλλο ή ότι υπήρξε οποιοδήποτε ζήτημα διαπλοκής. Αυτό είναι το μεγάλο κάδρο από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν και επισημάνσεις ή και επιμέρους ζητήματα, τα οποία με πολύ προσοχή και ευαισθησία κι εμείς τα βλέπουμε και παίρνουμε τις αποστάσεις μας και τα μέτρα μας, ή υπάρχει αυτοκριτική τοποθέτηση δημόσια.

Αυτό δε γινόταν ποτέ και από κανέναν κόμμα που κυβέρνησε και με αυτή την έννοια αυτό το ηθικό πλεονέκτημα ως μια γενική εντύπωση διαχρονικά διαμορφωμένη κατά τη γνώμη μου παραμένει και παραμένει μέσα σε δύσκολες συνθήκες» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν έχει χρησιμότητα η αναφορά για ‘βρώμικο ’89’»

Τέλος, ο κ. Βούτσης πήρε αποστάσεις από τη χρησιμοποίηση του όρου «επανάληψη του βρώμικου ‘89». «Δεν έχει χρησιμότητα αυτή τη στιγμή η επανάληψη ανιστορικών σε κάποιον βαθμών περιόδων και φάσεων όπου ο καθένας από μας, ανάλογα με τη διαδρομή του και σε ποια πλευρά βρισκόταν, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του αλλά έχουν βγάλει τα συμπεράσματά και τα κόμματα εκείνης της περιόδου, δημόσια συμπεράσματα από τα συνέδρια τους.

Είναι μία υπόθεση πάνω στην οποία μπορεί να διαλογιστεί κάνεις και να συζητήσει δημιουργικά αν υπάρχουν αντιστοιχίες με εκείνη τη φάση, όμως τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά, αφορούν νέους ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη την περίοδο. Με αυτή την έννοια είναι πιο δημιουργικό να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο για τις νέες γενιές, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος μας αυτός είναι ο λόγος μας τώρα αυτό προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και σε επαφή με την κοινωνία».ΣΧΟΛΙΑ