• Πολιτική

    Νίκος Φίλης: «Αλυτρωτική» η φράση «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική»!

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης

    Νίκος Φίλης


    Η φράση «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική» ενόχλησε τον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος έσπευσε να την χαρακτηρίσει «αλυτρωτική», προσθέτοντας δε πως η «Ελληνική Μακεδονία» αποτελεί κατασκεύασμα με ανταλλαγές πληθυσμών.

    «Όταν λοιπόν ακούμε την ιαχή ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός και ακύρωση της συμφωνίας. Η Ελληνική Μακεδονία έγινε ελληνική γιατί πληθυσμιακά ως το 1912 -22 δεν είχε πλειοψηφία ελληνική παρά μόνο σε ζώνες στο Νότο. Έγινε ελληνική με ανταλλαγές κατά τις δύσκολες εποχές που ζήσαμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως όλη η ελληνική βιβλιογραφία έως το 1992 αναφερόταν στην γειτονική χώρα (η οποία δεν υπήρχε μέχρι τότε) και τον λαό της με τον όρο «Μακεδονία», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Είμαστε εμείς που βρήκαμε ξαφνικά το θέμα της Μακεδονίας για να δημιουργήσουμε νέο αφήγημα διακυβέρνησης; Δεν εκκρεμούσε το θέμα αυτό; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το ανέβαλλαν συνεχώς; Για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η επίλυση του ζητήματος με αντεθνικιστική λογική».

    «Είναι εθνική και όχι κομματική επιλογή η αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν θέλουμε βγαίνοντας από τα μνημόνια να ξαναπέσουμε στα ίδια προβλήματα της απαξίωσης που δεν είναι εικόνα για την χώρα μας» τόνισε ο κ. Φίλης για να συνεχίσει: «Μας λένε ότι το κάνουμε γα να εξυπηρετήσουν τους Αμερικάνους. Ο κ. Καμμένος μας είπε ότι το κάνουμε για την Μέρκελ. Μα υπάρχει πιθανότητα να λυθεί χωρίς συνεννόηση με τους διεθνείς παράγοντες;» ανέφερε ο κ. Φίλης,

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θεοχαρόπουλος προς Φώφη: Όταν διαγράφεις τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, διαγράφεις την ΔΗΜΑΡ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανελέητος πόλεμος Καμμένου κατά Κουντουρά: Ζητά στοιχεία για τα έξοδα του υπουργείου Τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ