• Πολιτική

    Ξεκινά η συγκρότηση της επιτροπής Ελλάδας-πΓΔΜ που θα αλλάξει τα σχολικά βιβλία στις δύο χώρες

    • NewsRoom
    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Την έναρξη των εργασιών για τη συγκρότηση της επιτροπή Ελλάδας – πΓΔΜ για τον αλυτρωτισμό στα σχολεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και πΓΔΜ θα εξετάσει εάν απαιτούνται αλλαγές στα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες.

    Ειδικότερα, σύσταση της Επιτροπής προβλέπεται από την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο του άρθρου 8, που αφορά πρωτίστως την εξάλειψη εκφάνσεων αλυτρωτισμού.

    Η Ελλάδα θα διαθέτει επτά μέλη στην Επιτροπή, με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

    Σημειώνεται ότι το άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά την Επιτροπή μπορεί κατ’ εξαίρεση να αρχίσει να εφαρμόζεται πριν την οριστική κύρωσή της. Εάν η Συμφωνία δεν κυρωθεί από οποιαδήποτε από τις δύο χώρες του έργο της Επιτροπής δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκλητικός ο Ν. Βούτσης: «Δεν γνωρίζω καμία μακεδονική γλώσσα να μιλιέται στην Ελλάδα, άρα δεν δίνουμε κάτι»!



    ΣΧΟΛΙΑ