Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι που απέτυχαν

  • NewsRoom
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στο προσυνέδριο του κόμματος για την Ενέργεια με τίτλο «Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση», στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, στην Κοζάνη την Κυριακή 17 Απριλίου 2022. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στο προσυνέδριο του κόμματος για την Ενέργεια με τίτλο «Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση», στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, στην Κοζάνη την Κυριακή 17 Απριλίου 2022. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού


Το προγραμματικό πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κοζάνη και το προσυνέδριο για την ενέργεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρατηρούμε μια συμφωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη στην επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη χονδρική τιμή. Γιατί πετάτε την μπάλα στις Βρυξέλλες όταν ξέρετε ότι αυτή η πρόταση δεν θα υλοποιηθεί ποτέ; Γιατί όχι κύριοι της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης να μην ακολουθήσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για επιβολή του πλαφόν στη λιανική τιμή; Ποια συμφέροντα θέλετε να καλύψετε, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού; Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι ήδη στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι πολίτες», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέφερε την πρότασή  για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

«Ξεράθηκε σήμερα το λεφτόδεντρο; Μήπως είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωταθλητής στην σπατάλη και έμεινε σήμερα από “καύσιμα” αδυνατώντας να εφαρμόσει πολιτικές που ήδη ασκούν άλλα κράτη; Έπρεπε να δοθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια; Έπρεπε οι φόροι του ελληνικού λαού να μοιράζονται χωρίς να υπάρχει σύγκριση με τους τζίρους του παρελθόντος; Είναι αυτές πολιτικές μίας χώρας που πέρασε δέκα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και φτώχειας και έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό να ψάχνουν δουλειές; Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι δημοσιονομικά ενάρετος, αλλά δημοσιονομικά πελατειακός όπως ήταν και ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα μιας άλλης πολιτικής. Της πολιτικής της δημοκρατικής παράταξης. Μιας πολιτικής υπεύθυνης, ρεαλιστικής και συγκεκριμένης που δίνει τα κίνητρα στη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους να ξανασταθούν όρθιοι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της απανθρακοποίησης, αλλά με ήπιο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο και όχι «για να φτιασιδώσει την εικόνα του ως πράσινος Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώνει την επιτάχυνση της μετάβασης και να εξαρτάται η χώρα όχι από το δικό μας εθνικό καύσιμο αλλά από το φυσικό αέριο ξένων χωρών».

Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για προχειρότητα στο ζήτημα. «Να βγάλουμε το λιγνίτη για να γίνει η μετάβαση, υποστηρίζει η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, που είναι το σημαντικότερο στοιχείο, θα το φέρει σε μερικές εβδομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η χώρα είχε πλεόνασμα στις ΑΠΕ και αυτό χάθηκε γιατί η χώρα δεν είχε μηχανισμούς αποθήκευσης», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «δίκαιη μετάβαση είναι η πράσινη ενέργεια να μην είναι παιχνίδι λίγων μεγάλων εταιρειών, όπως θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά να είναι η δυνατότητα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και κάθε Έλληνα εντέλει να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας ώστε να είναι θωρακισμένοι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «απέναντι στην κουλτούρα του διχασμού, της απαξίωσης, της στρέβλωσης, του ελιτισμού και του λαϊκισμού, βάζουμε την κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης αλλά με αξιακό τρόπο. Δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια διανομής της εξουσίας. Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι, που τους έδωσε ευκαιρία ο λαός και απέτυχαν παταγωδώς. Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα δει μια άλλη μέρα. Μια μέρα σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Την αλλαγή θέλει ο λαός και όχι το διαίρει και βασίλευε».

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. «Η ΝΔ περιφρονεί χυδαία το πρόβλημα της νέας γενιάς. Αν το ήξεραν και είχαν την ίδια αγωνία με εμάς, δεν θα ενέτασσε ο κ. Μητσοτάκης μόλις 100 κατοικίες στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενέταξαν δεκάδες χιλιάδες», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Κι αν η απλή αναλογική βγάλει σταθερή κυβέρνηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη;

Με νέα ομιλία Τσίπρα ολοκληρώνεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑΣΧΟΛΙΑ