• Πολιτική

    Κι αν η απλή αναλογική βγάλει σταθερή κυβέρνηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσοτάκης-Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Νίκος Ανδρουλάκης


    Το πολιτικό τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Υπάρχει ενδεχόμενο για εκλογές το φθινόπωρο; Ναι, αν συντρέξουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

    Έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν, δεν έχουμε μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές, έχει αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και δεν έχει υπάρξει εμφάνιση κάποιας νέας επιθετικής παραλλαγής του κορονοϊού.

    Αν λοιπόν συμβούν όλα αυτά τα καλά, πιθανόν ο πρωθυπουργός να σκεφτεί να προσφύγει στις κάλπες, προκειμένου να καταφέρει μια σίγουρη νίκη. Εξάλλου, αν διεξαχθούν εκλογές το φθινόπωρο, έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, πολύ δύσκολα θα χαρακτηριστούν πρόωρες.

    Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές αυτό που διεγείρει το ενδιαφέρον των σχολιαστών είναι η περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει την αυτοδυναμία. Επ’ αυτού έχουν αναπτυχθεί σενάρια επί σεναρίων, με βασικό πρωταγωνιστή το ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ) και τον αρχηγό του, ο οποίος, πολύ λογικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Πριν δει τα εκλογικά ποσοστά γιατί να εκτεθεί;

    Σχεδόν όλοι οι σχολιαστές εντοπίζουν το ενδιαφέρον τους στις δεύτερες εκλογές, καθώς οι πρώτες δεν πρόκειται να δώσουν την λεγόμενη «προοδευτική» κυβέρνηση. Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα. Πράγμα απίθανο, καθώς τίποτα δεν προμηνύει τέτοιας έκτασης ανατροπή.

    Όμως από τις πρώτες εκλογές, αυτές με την απλή αναλογική, μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση. Πώς; Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκυβερνήσει με το Νίκο Ανδρουλάκη για να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές.

    Αντιθέτως με όσα κυκλοφορούν, το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου φανταστικό. Ο πρωθυπουργός δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να την αποδεχτεί και ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα διαθέτει πιο ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία από αυτή των δεύτερων εκλογών με ενισχυμένη αναλογική.

    Εάν πάμε σε δεύτερες κάλπες, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα χάσει προς τη ΝΔ υπό τον φόβο της ακυβερνησίας ή του επερχόμενου Τσίπρα και υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί πάλι κάτω από το 10%. Δεν θα ήταν το καλύτερο για τον σοσιαλδημοκράτη Αρχηγό, του οποίου ο βασικός στόχος είναι να «καβαλήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ και να ηγηθεί του δεύτερου πολιτικού πόλου.

    Το μόνο θέμα είναι πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης – μετά τα όσα έχει δημοσίως πει (αυτόνομη πορεία – δεν θα γίνω Καμμένος κλπ)- θα συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ή για να το πούμε αλλιώς, όπως το διατυπώνουν ισχυροί πολιτικοί παράγοντες και γνωστά στελέχη του κεντρώου χώρου, πώς θα δείξει ότι ο ίδιος παίρνει την «πρωτοβουλία» ώστε το ΚΙΝΑΛ να γίνει στην ουσία,  κυβερνητικό κόμμα, με 30-40 βουλευτές λόγω απλής αναλογικής …

    Στη ζωή και στην πολιτική όλα τα σχέδια γίνονται και η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του κι ας είναι ακόμη κρυφό. Το τι θα κάνει τελικά, θα φανεί στο τέλος αυτής της διαδρομής, όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι φανταστικά, όπως προαναφέραμε!

    Διαβάστε επίσης

    Δύο τάσεις στην κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας – Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι βάζουν φρένο

    Ο Ιβάν Σαββίδης στο «στόχαστρο» ΗΠΑ, Βρυξελλών: Ήταν «ενδιάμεσος» του Πούτιν στα Βαλκάνια;



    ΣΧΟΛΙΑ