• Διεθνής πολιτική

    Νίκη του Ρούτε στην Ολλανδία – «Χαστούκι» για Ντάισελμπλουμ, ανάσα για Ευρώπη

    • NewsRoom
    Ρούτε

    Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός Ολλανδίας


    Ο νυν πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εξασφάλισε τη νίκη στις κρίσιμες εκλογές τις οποίες παρακολούθησε με αγωνία ολόκληρη η Ευρώπη. Σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του Ρούτε εξασφαλίζει 31 έδρες, 10 λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές. Το  κόμμα του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς έρχεται δεύτερο, συγκεντρώνοντας 19 έδρες, όσες και τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης (CDA) και των προοδευτικών (D66).

    pinakaki.15.3.708

    Τα αποτελέσματα μοιάζουν να συμφωνούν με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειχναν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς.

    Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον κ. Ρούτε και τον συνεχάρη για την «καθαρή», όπως είπε, νίκη του: «μια ψήφος για την Ευρώπη, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών» σχολίασε ακόμη ο κ. Γιούνκερ.

    Ο ίδιος ο Ρούτε, στις πρώτες του δηλώσεις αναφορικά με την διαφαινόμενη νίκη του, είπε ότι «φαίνεται πως για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το VVD είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Ολλανδίας».

    Και συνέχισε: «Το μήνυμά μας προς τον ολλανδικό λαό -ότι θα διατηρήσουμε την πορεία μας και ότι θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα ασφαλή και σταθερή- είχε απήχηση. Μίλησα με πολλούς Ευρωπαίους συναδέλφους μου στο τηλέφωνο. Αυτή είναι μια νύχτα που η Ολλανδία, μετά το Brexit και τον Τραμπ, είπε “αρκετά με το λάθος είδος λαϊκισμού!”».

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «φεστιβάλ δημοκρατίας» το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, που είναι το μεγαλύτερο εδώ και 31 χρόνια και ανήλθε στο 81%.

    Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως, το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

    Η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε το 80%, δείγμα της σημασίας της ψηφοφορίας.

    Εάν το αποτέλεσμα των exit polls επιβεβαιωθεί και από τα επίσημα αποτελέσματα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να πάρει μια ανάσα, καθώς μια επικράτηση του  ευρωσκεπτικιστή Βίλντερς απειλούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην γαλλίδα Μαρί Λεπέν και να αυξήσει τις πιθανότητες διάσπασης της νομισματικής ένωσης.

    Σύμφωνα πάντως με τα exit polls, στους χαμένους των εκλογών βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο από τις 38 έδρες πέφτει στις 9.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το όνομα «Άδωνις Γεωργιάδης» είχε σαν αποστολέα το πακέτο-βόμβα στον Σόιμπλε – Τι απάντησε ο ίδιος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η Fed αύξησε το επιτόκιο στο 1% – Άλμα για τη Wall Street, άλλες 2 αυξήσεις περιμένουν οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ