• Πολιτική

    Νίκη Κεραμέως – Γκίκας Χαρδούβελης: Από τα 510.475 ευρώ σε τραπεζικές μετοχές, απέμειναν μόνον… 2.483

    Γκίκας Χαρδούβελης και Νίκη Κεραμέως


    Η έγκριτη νομικός και σημερινή Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν είναι γνωστό αν γνωρίζεται με τον πανεπιστημιακό καθηγητή και πρώην Υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, Γκίκα Χαρδούβελη. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

    Όπως και να ‘χει πάντως, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται συγκυριακά στο χρηματιστήριο. Όπου τυχαίνει να είναι και οι δύο ανάμεσα σε εκείνους που είδαν να γίνονται καπνός, οι μεγάλες τους τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές.

    Αν και το κάθε χαρτοφυλάκιο είναι φυσικά ξεχωριστό, το συνολικά επενδυτικά κεφάλαια που δαπανήθηκαν και από τις δύο πλευρές, για αγορές μετοχών της Alpha Bank και της Πειραιώς, ανέρχονται σε 510.475,53 ευρώ.

    Όλα αυτά σε χρόνο προγενέστερο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης του 2015, που έμελλε να κονιορτοποιήσει τον μετοχικό πλούτο των παλαιών μετόχων, οι οποίοι δεν εισέφεραν νέα κεφάλαια. Κάτι που βέβαια αφορά όχι μόνο τις δύο, αλλά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την προσθήκη της Εθνικής και της Eurobank.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ στις τραπεζικές μετοχές που ήταν στα χαρτοφυλάκια της Νίκης Κεραμέως και του Γκίκα Χαρδούβελη έφτασε να αποτιμάται στα μόλις… 2.483,43 ευρώ. Έχοντας απαξιωθεί κατά 99,5%.

    Όπως προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία των «πόθεν έσχες», η Υπουργός Παιδείας έχει την πλέον βαρύνουσα θέση. Και τούτο γιατί το κόστος κτήσης 1.388 μετοχών της Αlpha Bank ανέρχεται στα 286.739,03. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν «κτίσθηκε» με απ’ ευθείας αγορές από τη Νίκη Κεραμέως, αλλά προήλθε από γονική παροχή. Μιας εύπορης και επιτυχημένης επαγγελματικά οικογένειας, καθώς πατέρας της σημερινής Υπουργού είναι ο Κωνσταντίνος Κεραμεύς, διαπρεπής νομικός και καθηγητής της πολιτικής δικονομίας.

    Στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο προστέθηκαν με αγορές που έγιναν από την ίδια τη Νίκη Κεραμέως αυτήν τη φορά και τραπεζικά warrants της Alpha Bank, με συνολικό κόστος κτήσης τα 38.419,5 ευρώ. Τα warrants ήταν διαπραγματεύσιμοι στο χρηματιστήριο τίτλοι που έδιναν το δικαίωμα να πληρώσει κάποιος την προκαθορισμένη τιμή εξάσκησης, για να αποκτήσει τραπεζικές μετοχές, σε συγκεκριμένες μελλοντικές ημερομηνίες.

    Για μετοχές και warrants μαζί, το κόστος κτήσης διαμορφώθηκε στα 325.158,53 ευρώ. Όμως η διάρκεια ζωής των warrants ολοκληρώθηκε, η αξία τους μηδενίστηκε και, στα τέλη του 2017, η μετοχική θέση της Νίκης Κεραμέως αποτιμήθηκε στα… 2.480,36 ευρώ. Με τις απώλειες να ανέρχονται στο 99,2%, σε σύγκριση με το κόστος κτήσης. Το οποίο πρακτικά αφορά την αξία της γονικής παροχής, που δεν είναι γνωστό πότε έγινε.

    Οι 1.388 τραπεζικές μετοχές είναι απόρροια τον μεγάλου reverse split του Νοεμβρίου του 2015, όταν οι 50 μετοχές της Alpha Bank συνενώθηκαν σε μία. Κάτι που σημαίνει ότι προ αυτού οι κατεχόμενες μετοχές ήταν 69.400.

    Από τα στοιχεία του «πόθεν έσχες» φαίνεται ότι η Νίκη Κεραμέως δεν μπήκε στην κεφαλαιακή αύξηση του 2015, ενώ εάν εξακολουθεί να κατέχει ακόμη μέχρι σήμερα αυτές τις μετοχές, η αγοραία αξία τους είναι 2.143,07 ευρώ…

    Μία μετοχή με κόστος κτήσης… 185.316 ευρώ

    Στην περίπτωση του πρώην «τσάρου» της οικονομίας και σημερινού ανώτερου ανεξάρτητου μέλους στο Δ.Σ της Εθνικής τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη, το «πόθεν έσχες» λέει ότι έχει 1 μετοχή της Πειραιώς με συνολικό κόστος κτήσης… 185.316 ευρώ. Μάλιστα από τα ενδεδυμένα αυτά κεφάλαια είχαν απομείνει μόνο… 3,07 ευρώ στα τέλη του 2017.

    Πρόκειται ασφαλώς για μια απίστευτη και όμως αληθινή περίπτωση, αφού τέτοιου είδους ανατροπές έχουν επέλθει ελέω ανακεφαλαιοποιήσεων και στις μετοχές των άλλων τριών συστημικών τραπεζών. Ίσως όχι της ίδια «έντασης» αλλά παραπλήσιες.

    Πηγαίνοντας πίσω στο «πόθεν έσχες» του 2015, ο Γκίκας Χαρδούβελης με το ίδιο κόστος κτήσης των 185.316 ευρώ δηλώνει ότι έχει 34 μετοχές της Πειραιώς. Προφανώς είναι τα «χαρτιά» που έμειναν μετά από το reverse split,  προς τα τέλη εκείνης της χρονιάς, όταν οι 100 παλαιές μετοχές συνενώθηκαν σε μία. Αυτό σημαίνει ότι προ του reverse split ο αριθμός των μετοχών ήταν 3400.

    Το υψηλό κόστος κτήσης δείχνει ότι οι μετοχές αγοράστηκαν στο παρελθόν, χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε ακριβώς. Λόγω του ότι η Πειραιώς έκανε και νέο reverse split το 2017, συνενώνοντας σε μία τις κάθε 20 παλαιές μετοχές, οι 34 που ήταν στο χαρτοφυλάκιο Χαρδούβελη έγιναν 1,7 και πρακτικά μία, αφού δεν υφίσταται κλασματικό υπόλοιπο μετοχής…

    Λίγο πολύ από την αντίστοιχη αυτή αλληλουχία των εξελίξεων στις συστημικές τράπεζες, περιορίστηκε κατά πολύ ο αριθμός των ιδιωτών μετόχων, καθώς έσβησε η παρουσία τους. Για εκείνους βέβαια που δεν έβαλαν νέα κεφάλαια στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τον Γκίκα Χαρδούβελη έχει, πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης, ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο με άλλες μετοχές, το κόστος κτήσης του οποίου ξεπερνά τα 570.000 ευρώ.

    Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του διαθέτουν επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια και μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια η αποτίμηση των οποίων είναι περίπου 2 εκατ. δολάρια.

    Τα καθαρά οικογενειακά εισοδήματα στη χρήση του 2017 ήταν 176.815 ευρώ, ενώ περί τις 120.000 ευρώ ήταν οι τραπεζικές καταθέσεις.

    Νομίμως το 2012, όταν η χώρα φλέρταρε ανοικτά με το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, είχε βγάλει λεφτά στο εξωτερικό διότι, όπως ο ίδιος είπε, είχε φοβηθεί…

    Η Νίκη Κεραμέως και ο επίσης δικηγόρος σύζυγός της είχαν στη χρήση του 2017 καθαρά εισοδήματα 278.186 ευρώ. Με διευρυμένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και με καταθέσεις της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το «πόθεν έσχες», οι καταθέσεις στην Ελβετία και το επενδυτικό «στοίχημα» των 314.000 δολαρίων στον χρυσό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόλης Βοσκόπουλος-Ηλίας Ψινάκης: Έχουν καταθέσεις… 1,85 και 6,32 ευρώ με χρέη 8 εκατ. και 332.000 αντίστοιχα



    ΣΧΟΛΙΑ