• Οικονομία

    Τόλης Βοσκόπουλος-Ηλίας Ψινάκης: Έχουν καταθέσεις… 1,85 και 6,32 ευρώ με χρέη 8 εκατ. και 332.000 αντίστοιχα

    βοσκοπουλος ψινακης ποθεν εσχες

    Τόλης Βοσκόπουλος, Ηλίας Ψινάκης


    Αγωνία με λαχτάρα στην κυριολεξία…

    Αυτό τουλάχιστον είναι το εκπεμπόμενο μήνυμα για την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ο μοναδικός γιος μιας οικογένειας στην Κοκκινιά, που έσπασε τον κρίκο  της αλυσίδας των 19 κοριτσιών που γεννήθηκαν πριν απ’ αυτόν και που έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος σταρ που γνώρισε ποτέ το ελληνικό λαϊκό τραγούδι (μεγάλο «κουρσάρο» του θεάματος τον έχει ονοματίσει η απαράμιλλη γραφίδα του Γιώργου Λιάνη) βρίσκεται πλέον σε καταφανή δυσμενή θέση.

    Οι δηλωμένες τραπεζικές του καταθέσεις είναι μόλις…1,85 ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία οι υποχρεώσεις προς την εφορία έχουν σπάσει το φράγμα των 8 εκατ. ευρώ.

    Σε οικονομικές συμπληγάδες όμως φαίνεται να βρίσκεται και η σύζυγος του Τόλη, η διαχρονικά απαστράπτουσα και φεγγαροπρόσωπη Άντζελα Γκερέκου. Η σημερινή πρόεδρος του ΕΟΤ και πρώην υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού, έχει να διαχειριστεί δανειακά βάρη της τάξεως των 770.000 ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά ο ακραία επικοινωνιακός και πρώην Δήμαρχος του Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, πορεύεται έχοντας καταθέσεις μόλις… 6,32 ευρώ.

    «Έχω πρόβλημα να λύσω με ποιόν τρόπο να μιλήσω», όπως τραγουδά ο εκκεντρικός μάνατζερ πρωτοκλασάτων καλλιτεχνών, κατά το παρελθόν. Αναλογιζόμενος ίσως, ότι κουβαλά στην πλάτη του δανειακές υποχρεώσεις, το ανεξόφλητο ύψος των οποίων είναι στα 332.000 ευρώ.

    Όμως και για τον προικισμένο ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη, οι καταστάσεις δεν είναι εύκολες. Και τούτο γιατί ο πρώην βουλευτής των Αν. Ελλ. που για ένα μικρό διάστημα χρημάτισε και υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να εξοφλήσει χρέη που προσεγγίζουν το ένα εκατ. ευρώ

    Σαφώς σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται ο επίσης ηθοποιός και πρώην Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Του οποίου οικονομική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων είναι αντιστρόφως ανάλογη της προβαλλόμενης εικόνας του «ευέξαπτου ‘Έλληνα Τζέιμς Ντιν’». Διότι έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις ενώ τα αποταμιευτικά του κεφάλαια στις τράπεζες ανέρχονται σε 177.000 ευρώ.

    Όλα αυτά, μαζί βεβαίως με πολλά άλλα, προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» από την αρμόδια επιτροπή της βουλής και αναφορικά με την περιουσιακή κατάσταση των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Συμπεριλαμβανομένων και των συζύγων τους.

    Στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά τους πεπραγμένα στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Με καταληκτική την περιουσιακή κατάσταση του 2018, η οποία ενσωματώνει την οικονομική χρήση του 2017.

    Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων δεν μπορεί να συνιστά μια μονοσήμαντη θεώρηση, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κρατάει κάποιος και μετρητά, εκτός του τραπεζικού συστήματος. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που δεν «φωτογραφίζονται» επαρκώς από τα δημοσιοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.

    Ξεκίνησαν από 60.000 και πέρασαν τα 8 εκατ. ευρώ τα χρέη

    Ούτως ή άλλως, το «πόθεν έσχες» της Άντζελας Γκερέκου είναι εκείνο που αναδεικνύει, ώς ένα βαθμό τουλάχιστον, και το οικονομικό προφίλ του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου, ο οποίος στις 26 του μηνός του περασμένου Ιουλίου έκλεισε τα 79 του χρόνια.

    Ο πάντα λαοφιλής Τόλης, με το χαρακτηριστικό ένρινο στη φωνή του, είχε εισοδήματα 26.593,3 ευρώ στη χρήση του 2017. Έναντι των 31.715,97 που δηλώθηκαν από την Γκερέκου. Της οποίας οι καταγραφόμενες τραπεζικές καταθέσεις είναι… 846 ευρώ όλα κι όλα.

    Για τον Τόλη Βοσκόπουλο, οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεκίνησαν από τα 60.000 ευρώ το έτος 2.000 και επτά χρόνια αργότερα έφτασαν να είναι στα 8.023.979,1 ευρώ.

    Για την Γκερέκου οι οφειλές προς το Δημόσιο είναι πλέον στα 25.062,66 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει από τα επίπεδα των 8.223 ευρώ.

    Είναι άγνωστο αν μέχρι τώρα τα δεδομένα αυτά έχουν διαφοροποιηθεί, ως απόρροια πιθανών διακανονισμών ή όχι. Με τα δεδομένα πάντως του τελευταίου «πόθεν έσχες» η Άντζελα Γκερέκου, είναι πρωτοφειλέτης σε δάνεια 551.227 ευρώ, εγγυήτρια σε δάνεια 205.608, ενώ έχει και ανεξόφλητες υποχρεώσεις ΕΦΚΑ ύψους 19.829 ευρώ.

    Το ζεύγος διαθέτει 19 ακίνητα σε Αθήνα, Κορυδαλλό και Μαλεσίνα Φθιώτιδας, εκ των οποίων τα 9 είναι στο όνομα του Βοσκόπουλου.

    Ο Ηλίας Ψινάκης δεν φαίνεται να έχει ως πρώτη προτεραιότητα τις τραπεζικές καταθέσεις, αφού και στην οικονομική χρήση του 2015 (εκείνη της εφαρμογής των Capital Control) οι αποταμιεύσεις ήταν λιγότερες ήταν περί τα 5.000 ευρώ. Αντιθέτως, στην κατοχή του έχει τέσσερα ακίνητα, σε Ραφήνα,  Γλυφάδα και Νάουσα Ημαθίας, το συνολικό κόστος αγοράς των οποίων είναι στη περιοχή των 680.000 ευρώ.

    Τα συνολικά εισόδημα που δηλώνει ο Ψινάκης για το 2017, όντας Δήμαρχος του Μαραθώνα, είναι 39.316.32 ευρώ. Με τις οφειλές του για στεγαστικά δάνεια να είναι 305.540,7 ευρώ, το υπόλοιπο των… καταναλωτικών δανείων του να ανέρχεται σε 21.294,7 ευρώ, ενώ 5.167 ευρώ, αφορούν ρυθμίσεις για τον ΕΦΚΑ…

    Πάντως τα τραπεζικά δάνεια φαίνεται να εξυπηρετούνται, καθώς οι τρέχουσες οφειλές είναι μικρότερες από τις αρχικές. Έχει πάντα τον τρόπο του ο Ηλίας…

    Στην περίπτωση του Παύλου Χαϊκάλη, τα ατομικά του εισοδήματα ήταν κάπου 18.000 ευρώ, στην οικονομική χρήση του 2017, με τις τραπεζικές καταθέσεις του να ανέρχονται στα… 1.144,5 ευρώ.

    Κι άλλα 5.183,7 στο όνομα της συζύγου του.  Ο ίδιος και η σύζυγός του διαθέτουν 12 ακίνητα στη Παλλήνη, το Πικέρμι και τον Πόρο, εκ των οποίων τα δύο είναι βοσκότοποι και ένα, καλλιεργήσιμη έκταση.

    Ο Παύλος Χαϊκάλης, βαρύνεται με συνολικά χρέη 993.879 ευρώ, από τα οποία τα 19.860,99 ευρώ είναι οφειλές προς τη ΔΟΥ Παλλήνης και τα 8.872 ευρώ αφορούν υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ. Το πολύ μεγάλο κομμάτι όμως είναι εκείνο των τραπεζικών δανείων.

    Για τον πρώην Δημάρχου Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο, τα δεδομένα είναι καταφανώς καλύτερα. Με εισοδήματα 26.233 ευρώ το 2017, ο Γκλέτσος είχε στην άκρη 177.516 ευρώ, σε τραπεζικούς του λογαριασμούς. Χωρίς να χρωστάει σε κανένα…

    Με καταθέσεις 1,6 εκατ. ευρώ

    Πέραν τούτων, η ηχηρότερη ίσως περίπτωση μεγαλοκαταθέτη είναι αυτή του διαπρεπούς καθηγητή της καρδιολογίας και υπουργού υγείας στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο οποίος διαθέτει καταθέσεις πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ, έχοντας παράλληλα κι ένα μεγάλο «στοκ» τοποθετήσεων σε Αμοιβαία κεφάλαια.

    Λίγο πάνω από το 1,5 εκατ. ευρώ είναι οι καταθέσεις της βουλευτού και πρώην Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, προερχομένης όμως, από εύπορη οικογένεια. 

    Οι καταθέσεις του ευρωβουλευτή του Σύριζα Δημήτρη Παπαδημούλη, αγγίζουν το 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 400.000 ευρώ είναι τα τραπεζικά αποθέματα του πρώην «τσάρου» της οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του έχουν επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων και ομολόγων, ορισμένα από τα οποία «κουρεύτηκαν» με το PSI…

    Σε ότι αφορά το μεγαλύτερο, μετοχικό χαρτοφυλάκιο, φαίνεται να το κατέχει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και ανώτερο ανεξάρτητο μέλος σήμερα στο Δ.Σ της Εθνικής τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης.

    Η καταγεγραμμένη αξία κτήσης των μετοχών αγγίζει τα 570.000 ευρώ… Αφορά δε, 10.000 μετοχές του Ελλάκτωρα, 33.000 της Εθνικής, 10.500 της Μυτιληναίος, 8.000 του ΟΛΠ, 10.000 της ΕΥΔΑΠ και 12.000 μετοχές του ΟΤΕ.

    Κατά τα άλλα ο σημερινός Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε εισοδήματα 45.541 ευρώ στη χρήση του 2017.

    Με τη σύζυγό του Σία Κοσιώνη να έχει καθαρά έσοδα περί τα 214.000 την ίδια χρονιά…



    ΣΧΟΛΙΑ