• Top Stories

    Τσακαλώτος: Μεσαία Τάξη μια οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο μισθό από 12 έως 18.000 ευρώ

    • NewsRoom
    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Μέρος της μεσαίας τάξης θεωρεί τις οικογένειες με δύο παιδιά και οικογενειακό εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στους δικαιούχους του φετινού κοινωνικού μερίσματος από το βήμα της Βουλής. Η συγκεκριμένη κατηγορία νοικοκυριών, αποτελεί το ανώτατο εισοδηματικά κομμάτι που επωφελούνται από το κοινωνικό μέρισμα.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δηλαδή, μια οικογένεια με 2 παιδιά, στην οποία οι δύο γονείς λαμβάνουν από 600 ευρώ, είτε μόνο ο ένας γονέας πληρώνεται με 1200 ευρώ εισόδημα, είναι από αυτές που μπορούν άνετα να επιβιώσουν στην σημερινή εποχή!

    Το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε πως η υπεροφορολόγηση της κυβέρνησης έπνιξε τη μεσαία τάξη. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα της προέρχονται από τα χρήματα των Panama Papers, επειδή αυτοί που χρησιμοποίησαν τους οικονομικούς παραδείσους δεν προτίμησαν με τα χρήματα να χτίσουν σχολεία ή νοσοκομεία στην Ελλάδα!

    «Θέλω να πω κάτι για τα Panama Papers, τα Paradise Papers, για τη μεσαία τάξη και όλα αυτά. Για κάθε ευρώ, κάθε δολάριο, κάθε γιεν, για τριάντα-σαράντα χρόνια, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά που ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό, προτιμούσαν να έχει κάποιος τραπεζίτης, κάποιος χρηματιστής, κάποιος επιχειρηματίας το τρίτο κότερο στην Τζαμάικα, να έχει το δεύτερο σπίτι στη Nice παρά να έχει χτιστεί ένα νοσοκομείο, παρά να έχει χτιστεί ένα σχολείο. Αυτό είναι το σύστημα που χτίσατε», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Η υπεραπόδοση… των φόρων

    Ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης γύρω από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για υπεραπόδοση της οικονομίας (δηλαδή, ανάπτυξη πάνω από αυτή που προβλεπόταν), την ώρα που ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού (2,7%) έχι χαθεί και η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να κλείσει μεταξύ στο 1,6 και 1,8%.

    Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε πως υπάρχει υπεραπόδοση, η οποία  όμως με βάση τα λεγόμενά του φαίνεται να αφορά τα έσοδα από τους φόρους και τα μέτρα. Όπως είπε, άλλωστε, η υπεραπόδοση δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά προέκυψε επειδή οι θεσμοί υποεκτιμούσαν την απόδοση των μέτρων.

    «Δεν επιλέξαμε εμείς να έχουμε υπέρβαση. Τσακωνόμασταν όλον τον καιρό με τους θεσμούς να πάρουμε λιγότερα μέτρα και δικαιωνόμασταν εκ των υστέρων. Οι θεσμοί, ιδίως το ΔΝΤ, υποτιμούσαν την απόδοση των μέτρων και έτσι δημιουργήθηκε η υπεραπόδοση. Δεν το επιδιώξαμε εμείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι μάγος ο Τσίπρας για τον τρόπο που έβγαλε το μέρισμα. Τα είπα και στον Πορτοσάλτε σε μια δυναμική συνέντευξη παρόμοια με το να έδινε συνέντευξη ο Χότζα στα Ράδιο Τίρανα. Το εξηγήσαμε πολλές φορές ότι είμαστε σε ένα μνημόνιο. Εντός αυτού του μνημονίου οι θεσμοί κάνουν εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ υποτιμά την απόδοση των μέτρων. Υπάρχει λοιπόν φυσική ροπή προς την υπεραπόδοση. Δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Δικαιωθήκαμε που λέγαμε ότι έπρεπε να πάρουμε λιγότερα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός.

    «Σήμερα ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη έχει άρθρο στην Καθημερινή που λέει ότι δεν θα έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι η οριακή παραγωγικότητα του κεφαλαίου είναι χαμηλή, διότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Σηκώνω τα χέρια! Αυτό το ξέρει ο πρωτοετής φοιτητής. Γι’ αυτό το κεφάλαιο πηγαίνει από τις χώρες που έχουν ψηλούς μισθούς, στον τρίτο κόσμο! Δηλαδή έχετε σύμβουλο που συμβουλεύει τον μελλοντικό υποτίθεται πρωθυπουργό της χώρας και δεν ξέρει τα βασικά. Κάντε κάτι γιατί οι παρεμβάσεις σας, σας εκθέτουν», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

    Καταφέραμε να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

    Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για την συνέχιση των ηλεκτρωνικών πλειστηριασμών ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε:

    «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας κάνω και μια ακόμη ανακοίνωση. Σήμερα έγινε συνάντηση με το ΔΣ των Συμβολαιογράφων, παρουσία των υπουργών κ.κ. Κοντονή, Τόσκα και έχουμε ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί».

    Η 5η αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά

    Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην τελευταία φάση της κυβέρνησης Σαμαρά. «Μα αφού ήταν τόσο καλά τα πράγματα το 2014, έχω μια ερώτηση που με κλονίζει χρόνια. Αφού όλα πήγαιναν καλά, γιατί δεν κλείσατε την 5η αξιολόγηση; Να σας πω εγώ; Γιατί ήρθαν οι θεσμοί και σας είπαν να κλείσει η 5η αξιολόγηση και να πάρετε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, και δεν μπορούσατε αυτό να το αντέξετε. Και γι’ αυτό κάνατε ανασχηματισμό και γι’ αυτό δεν ψηφίσατε τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο, ενώ ξέρατε ότι θα παίρνατε τις 180 ψήφους και όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας έκλεισε το δρόμο. Δεν θέλατε την προληπτική γραμμή πίστωσης και γι’ αυτό δεν την κλείσατε την αξιολόγηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση γι’ αυτό είναι διαφορετική από τη ΝΔ, γι’ αυτό έκλεισε την αξιολόγηση, θα κλείσει και την τρίτη αξιολόγηση, βγαίνει στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσακαλώτος: Δεν ισοπεδώσαμε, απλά «ζορίσαμε» τη μεσαία τάξη!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: Τι συμφώνησαν Κοντονής, Τσακαλώτος, Τόσκας για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων



    ΣΧΟΛΙΑ