• Top Stories

    Βελκουλέσκου: Oι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις

    Βελκουλέσκου


    «Οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις» δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, σε συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική».

    Η κ. Βελκουλέσκου ζητά «το συντομότερο δυνατό» τη μείωση του στόχου τον οποίο «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της» συμφώνησαν για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022. Ωστόσο, απορρίπτει το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το αποτέλεσμα του 2016 ήταν κατά βάση διαρθρωτικό: προέκυψε με «εξαιρετική συμπίεση» των δαπανών, «πέρα από τα ποσά που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό», και με άλλα «ad-hoc μέτρα».

    Αναφορικά με τις προτεραιότητες ενόψει της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα εστίασε στους συμβασιούχους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls, καθώς και στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

    Για την κ. Βελκουλέσκου «οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμη μια φουλ ατζέντα μπροστά τους. Η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και την επιστροφή της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

    Όσο για τη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές «θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, και τους στόχους βιωσιμότητας του χρέους».

    Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά προκύπτει όταν η Ελλάδα θα σταματήσει να δανείζεται με τα ευνοϊκά επιτόκια του ESM και θα χρηματοδοτείται με τα σαφώς υψηλότερα επιτόκια των αγορών.

    Όσο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; «Έγκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει για την πρόσβαση στο QE. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η πρόσβαση στο QE θα μπορούσε να είναι επωφελής για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης, δεν είναι ουσιώδης για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές! Και τώρα, τι κάνουμε κ. Τσίπρα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αντιπολίτευση χαλάει το «πάρτι» του Τσίπρα: Να γιατί η έξοδος στις αγορές το 2014 ήταν καλύτερη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς σχολιάζουν οι τραπεζίτες στο mononews την έξοδο της χώρας στις αγορές – Τι προειδοποιούν



    ΣΧΟΛΙΑ