• Πολιτική

    Ε. Τσακαλώτος-Γ. Χουλιαράκης: Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση

    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Νέο γύρο συναντήσεων ξεκινούν το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τα κλιμάκια των θεσμών, με σκοπό να εξακριβωθεί εάν στην ουσία έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών ή εάν η μετάθεσή τους σε χαμηλότερο επίπεδο είχε στόχο την καθυστέρηση των συζητήσεων αυτών.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων πάντως παραμένει η προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ θεσμών και ΔΝΤ στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της «τρύπας» που παρατηρεί το Ταμείο, αλλά και το τι είδους μέτρα θα χρειαστεί να ψηφιστούν είτε για το 2019 είτε νωρίτερα στην περίπτωση που απαιτηθεί.

    Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν αφήνει περιθώριο για πολλές υποχωρήσεις καθώς επιμένει ότι αφετηρία εξακολουθούν να είναι τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ – το ποσοστό ωστόσο θα μπορούσε και να διαμορφωθεί στο 3-3,2% στην πορεία.

    Όμως, το σκηνικό χαρακτηρίζεται από έντονες πιέσεις καθώς το EuroWorking Group που θα λάβει χώρα την Πέμπτη (9 Μαρτίου) πλησιάζει επικίνδυνα και το περιθώριο για περαιτέρω συναντήσεις στενεύει απειλητικά.

    Από την άλλη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι τεχνικά εύκολη. «Εάν ήθελαν όλοι, θα έκλεινε την άλλη Παρασκευή», τόνισε στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum όπου έδωσε το παρόν την Παρασκευή (3 Μαρτίου).

    Το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος δεν θα εξαλείψει μόνο τον κίνδυνο του Grexit αλλά θα εξομαλύνει και τις ανισορροπίες. «Πράγματι», συνέχισε ο Βίζερ, «κάποια στιγμή βρισκόταν στο τραπέζι και μάλιστα την ίδια αντίληψη είχαν και οι αγορές. Θεωρώ πως αυτό έχει αλλάξει εντελώς τώρα». Ωστόσο, χαρακτήρισε ελαφρώς καταθλιπτικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη, μετά από ενάμιση χρόνο, στη μέση της β’ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος: «Αυτό δίνει τροφή για σκέψη ως προς το αν μπορούμε, έστω και λίγο, να επιταχύνουμε».

    Ο Βίζερ εκτίμησε επίσης πως πρέπει να γίνουν μία ή δύο διασκέψεις κορυφής για το τι μέλει γενέσθαι, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τροποποιήσουν τη συνθήκη του ESM. Διαβεβαίωσε πως μία πολιτική απόφαση μεταξύ των 19 ΥΠΟΙΚ, είναι «σαν να θεσμοθετείται μια σύμβαση. Μια πολιτική δέσμευση δεν χάνεται».

    Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν και οι βαθιές περικοπές στις συντάξεις και η μεγάλη αύξηση της φορολογίας, οι λεγόμενες και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που συνθέτουν ένα σκηνικό Γολγοθά τον οποίο πρέπει να ανέβει η ελληνική οικονομία ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βασιλάκης, Ταμβακάκης και Καραμούζης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση»



    ΣΧΟΛΙΑ