• Top Stories

    Τουρκία: Δύσκολα τα πράγματα για τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    Ερντογάν Τουρκία

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Οριακή ήττα προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία για το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News, η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων, Konda, διαπιστώνει πως το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ ένα 3%-5% δεν αισθάνεται έτοιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα η στάση του υπόλοιπου 35% να έχει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση. Ιδιαίτερα πολωμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος MHP, καθώς τουλάχιστον οι μισοί ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, ενώ ένα 15% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

    Από την άλλη, η δημοσκοπική εταιρεία Gezici Research εκτιμά σε πρόσφατες έρευνές της ότι το «χάσμα» μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» έχει μειωθεί, καθώς ενώ τον Ιανουάριο προέβλεπε ένα 58% κατά και ένα 42% υπέρ του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, πλέον προβλέπει ότι το «Όχι» θα λάβει 51%. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα 45% των νέων ψηφοφόρων (18 – 27 ετών)  δεν σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες.

    Παράλληλα, η αραβική Al Monitor αναφέρει ότι ανάμεσα σε 20 δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία 12 εξ αυτών προβλέπουν ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα, αλλά 8 άλλες «βλέπουν» επικράτηση του «Ναι» τη 16η Απριλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: «Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζετε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Banco Popular: Διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Libra (της οικογένειας Λογοθέτη)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαντζηνικολάου – Μεγάλου: Τι είπε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε 200 επιχειρηματίες



    ΣΧΟΛΙΑ