ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Άγκυρα κλιμάκωσε σήμερα την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα που έχει κηρύξει η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία της περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια με πυροβόλα όπλα και εκτοξευτήρες πυραύλων κατά το μήκος των νότιων συνόρων της, τονίζοντας ότι η διάλυση του Ιράκ και της Συρίας μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.
Ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στην τουρκική πρωτεύουσα ότι το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου εγείρει έναν μεγάλο κίνδυνο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει παρόμοια βήματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας της όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.
«Μια αλλαγή που θα σημάνει τη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία», επισήμανε ο Τσανικλί.
«Η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα χωρίς προειδοποίηση ότι άρχισαν γυμνάσια στα σύνορα με το Ιράκ, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Στρατιωτικά οχήματα, αναπτύχθηκαν στα σύνορα με το Ιράκ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ σήμερα ένας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τόνισε ότι είδε άρματα μάχης, που μετέφεραν βαρύ οπλισμό και στρατιώτες να στρέφουν τα όπλα τους με στόχο την απέναντι πλευρά των συνόρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Τουρκία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν οι Κούρδοι του Ιράκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φόνος στο Μονακό: Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Έντμοντ Σάφρα, πώς έχτισε την αυτοκρατορία του και τελικά, ποιος ευθύνεται για τον θάνατό του;
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τελική ευθεία η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού – Στα ταμεία του Δημοσίου έως 1,3 δισ. ευρώ
- Αποκάλυψη για ΔΕΣΦΑ: Τέλος η Μαρία Ρίτα Γκάλι από CEO – Οι λόγοι που οδηγούν στην αποχώρησή της μετά από 5 χρόνια
- Τι λέει το smart money για Πειραιώς, Metlen και JUMBO, γιατί έδιωξαν την Μαρία Ρίτα Γκάλι, τι συμβαίνει με Προκοπίου και Αστέρα, ο λογιστής των ΕΑΣ, και μια συνάντηση με σημασία του ΚΜ στο σπίτι του Μανιά