• Πολιτική

    Kόλαση φωτιάς στον Κάλαμο Αττικής – Κάηκαν σπίτια – Τραυματίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής (pics)

    φωτιά

    (Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Πύρινη λαίλαπα ξέσπασε από τις 16.00 το απόγευμα της Κυριακής σε πευκοδάσος στον Κάλαμο Αττικής προς τους Αγίους Αποστόλους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά είναι αρκετά μεγάλη, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Σύμφωνα πε πληροφορίες έχουν καεί τουλάχιστον 15-20 σπίτια εκ των οποίων τα 5-6 έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

    Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στην Αθήνα ο συντονιστής κατάσβεσης. Πρόκειται για τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνο Γιόβα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε στη μάχη των επίγειων δυνάμεων για να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτα στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

    Στο σημείο το βράδυ της Κυριακής επιχειρούν  46 πυροσβέστες με 23 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 20 άτομα. Λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία θα επιστρέψουν στην περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπηρεσία για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειτται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».

    Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

     

    Δεν το πιστεύω!!!??? Έχει φωτιά πάρα πολύ κοντά με το σπίτι μου στο εξοχικό μου ??#kalamos attikhs

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη K.Dimitris (@dimitris_karkampounas_) στις

    #fire #kalamos #agioiapostoloi

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Electrical Enginner, (@apliakopanos) στις

    Zάκυνθος

    Περισσότερα από δέκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τρίτη ημέρα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής μια νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της, αυτή τη φορά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Στην φωτιά επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου.

    Την Κυριακή έφτασαν στο νησί ακόμα 6 οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.

    Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

    “Βλέπουν” οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

    «Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

    Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

    Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

    Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στο Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.

    Μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τρίτη ημέρα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR
    Καπνοί από την πυρκαγιά που μαίνεται κοντά στο χωριό Αγαλά, στη Ζάκυνθο, Κυριακή 13 Αυγούστου 2017. Περισσότερα από δέκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τρίτη ημέρα. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

    Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την  περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς.

    Ιδιαίτερο βάρος πέφτει για τις επόμενες μέρες στην Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές που προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.

    Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών και με δεδομένο ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, υποχρέωσε τους επιτελείς του κρατικού μηχανισμού να μεταφέρουν ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

     

    Έτσι η συνολική δύναμη που επιχειρεί στην Ζάκυνθο διαμορφώνεται σε 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρα τμήματα.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και υδροφόρες των δήμων και άλλες δυνάμεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ