• Πολιτική

    Να τι περιελάμβανε το έγγραφο που απέρριψε η Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

    • NewsRoom
    Eurogroup


    Στη δημοσιότητα έρχεται το προσχέδιο της πρότασης που απέρριψε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στο έγγραφο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για  πλεονάσματα έως το 2060 (-3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 και μετά) ενώ απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Παράλληλα, στο έγγραφο επαναναλμβάνειταο ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιφέρουν κόστος για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος (Αύγουστος 2018), «υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς υλοποίησης και στον βαθμό που κριθεί απαραίτητο να ληφθούν».

    Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης καταγράφονται αρκετές λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, όπως:

    – οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GNF) θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ,
    – την πιθανότητα κατάργησης του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012,
    – την επιστροφή των κερδών από SMP και ANFA,
    – πιθανή παράταση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων δανείων (κυρίως του EFSF) για ένα διάστημα από 0 έως 15 ετών, με τον αριθμό «μηδέν» να είναι σβησμένος, καθώς όπως έγινε αργότερα γνωστό ο «καυγάς» ήταν για το εάν θα είναι «0» ή «1».

    Μάλιστα σε ορισμένα σημείο ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Π. Τόμσεν, φαίνεται να έχει προσθέσει τη δική του πρόταση και πιο συγκεκριμένα: «Το ΔΝΤ θα προτείνει σύντομα στο διοικητικό του συμβούλιο την έναρξη, επί της αρχής, ενός προληπτικού προγράμματος 14 μηνών, με την κωδική ονομασία Stand By Arrangement».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Και η Κομισιόν στη γραμμή Σόιμπλε: Οι όποιες συζητήσεις για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρήξη; Ποια ρήξη;



    ΣΧΟΛΙΑ