• Πολιτική

    Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ του Τσίπρα με τον Μακρόν για την τρίτη και την… τέταρτη αξιολόγηση

    Μακρόν


    Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017. Στην κοινή αυτή διαπίστωση κατέληξαν Τσίπρας και Μακρόν κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους στο Μέγαρο Μαξίμου όπου σύμφωνα με πληροφορίες του mononews ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε με την παρατήρηση του Έλληνα πρωθυπουργού πως δεν γίνεται να υπάρξουν τεχνητές καθυστερήσεις ή νέες αξιώσεις για λήψη μέτρων.

    Εξ αυτού του λόγου στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Μακρόν έκανε λόγο για την έναρξη μίας νέας περιόδου συζήτησης τον Ιανουάριο του 2018 υπονοώντας σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές ότι με την αρχή του νέου έτους επί της ουσίας η Ελλάδα θα πρέπει να εισέλθει στην περίοδο της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα σηματοδοτεί και την αντίστροφη πορεία για έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. «Αυτή η τέταρτη αξιολόγηση θα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς» αναφέρουν οι ίδιες πηγές εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την στήριξη που προσέφερε ο Εμμανουέλ Μακρόν στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

    Στην κυβέρνηση ανέμεναν την στήριξη του Προέδρου της Γαλλίας στο ζήτημα του χρέους, κάτι που διατυπώθηκε ξεκάθαρα και στις δηλώσεις του, είναι όμως γεγονός ότι δεν ανέμεναν τις τόσο σαφείς αναφορές του στον ρόλο που δεν πρέπει να έχει το ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα και συνολικότερα απέναντι στην Ευρώπη.

    Ο Μακρόν ζήτησε να υπάρξει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης –που τυπικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη-χωρίς να υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις από το ΔΝΤ και χωρίς να ζητηθούν νέα μέτρα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν αν και αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου είπε ότι δεν μπορεί να επιβλέπει ευρωπαϊκά προγράμματα, αντιθέτως η Ευρώπη θα πρέπει να μάθει να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της.

    Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε σε ατέλειωτες διαβουλεύσεις τεχνοκρατών και υπουργών που αναζητούν σύμπτωση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη για την επόμενη τριετία για παράδειγμα για να δείξει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναζητούν λόγους για να αξιώνουν νέα μέτρα από την ελληνική πλευρά.

    Επίσης γίνεται σαφές ότι στον δρόμο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ο Μακρόν θέλει να ανοίξει και μία παράλληλη συζήτηση για το χρέος, χωρίς νέα προαπαιτούμενα.

    Και από την ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας στον Λόφο της Πνύκας έγινε ξεκάθαρο ότι επιθυμεί την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης καθώς και ότι θεωρεί την επίλυση της ελληνικής κρίσης ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής λέγοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς τώρα είναι το momentum για να ανοίξει ο σχετικός διάλογος και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιλώντας ελληνικά ο Εμ. Μακρόν στην Πνύκα (video) – «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέμματα των Ευρωπαίων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηνύματα προς Ελλάδα και ΔΝΤ από τον Εμ. Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ίδρυση αντίστοιχης στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ