• Top Stories

    Τάσος Μαντέλης: Ένοχος για μίζα από τη Siemens


    Ο δεύτερος υπουργός που καταδικάζεται για μίζα σε δημόσιες συμβάσεις είναι ο Τάσος Μαντέλης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το αδίκημα της δωροδοκίας  (που θα τον έφερνε αντέτωπο ακόμα και με την ισόβια κάθειρξη) έχει παραγραφεί..

    Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι οι 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997.

    Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη.

    Ο κ.Τσουγκράνης, ομόφωνα αθωώθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του.

    Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

    Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ.Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε για συνδρομή στη δωροδοκία.

    Το δικαστήριο αποφασίζει αυτή την ώρα εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 3 καταδικασθέντες κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα 2 μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

    Επέστρεψαν τα χρήματα 

    Ο πρώην υπουργός και ο κουμπάρος του, προσπαθώντας να μειώσουν τις ποινικές συνέπειες των κατηγοριών τους, έχουν ήδη παραχώρησει, με δήλωσή τους, στο Δημόσιο 230.000 ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στις 450.000 γερμανικά μάρκα της φερόμενης μίζας.

    Από αυτά, οι 175.000 βρίσκονται δεσμευμένες σε λογαριασμό του Γιώργου Τσουγκράνη στην Ελβετία. Οι υπόλοιπες 55.000 ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Μαντέλης: “Ηταν χορηγία, όχι δωροδοκία”

    Ο Τάσος Μαντέλης υποστηρίζει ότι τα χρήματα από τη γερμανική εταιρεία ήταν προεκλογική και εκλογική χορηγία. Στην απολογία του είχε πει:

    “Ηξερα ότι αυτή η χορηγία ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία. Η επίμαχη συμβαση για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ ηταν επικερδής και οι ρήτρες που υπήρχαν τηρήθηκαν από το Δημόσιο.”



    ΣΧΟΛΙΑ