• Top Stories

    Στοιχεία σοκ: Όποιος κακοποιεί ζώα, θα διαπράξει κι άλλα βαριά εγκλήματα

    Δημοπρασία


    Η κακοποίηση ενός ζώου είναι η πρώτη πράξη που προμηνύει τη μελλοντική βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά του δράστη. Συχνά πίσω από την κακοποίηση των ζώων, κρύβονται ενδοοικογενειακή βία και βαριά εγκληματικότητα.

    Είναι τα επιστημονικά αποδεδειγμένα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εισαγγελικών λειτουργών για την κακοποίηση των ζώων.

    Η ασύλληπτη τραγωδία στη Θεσσαλονίκη, με το 14χρονο αγόρι που μαχαίρωσε ένα συνομήλικό του, αποδεικνύει, κατά τους ειδικούς, τον κανόνα που παγκοσμίως ισχύει: όποιος κακοποιεί ζώα, θα διαπράξει κι άλλες, βαριάς μορφής, εγκληματικές πράξεις.

    Οπως αποδείχθηκε, ο 14χρονος, πριν το έγκλημα, βασάνιζε και σκότωνε συστηματικά αδέσποτα σκυλιά και γάτες. Κανένας δεν υποψιάστηκε ότι αυτή η εγκληματική συμπεριφορά θα οδηγούσε στο χειρότερο.

    “Καταγγείλτε την κακοποίηση ζώων”

    Με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου οργανώθηκε επιστημονική παρουσίαση και εκπαίδευση εισαγγελικών λειτουργών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Η άμεση σχέση της κακοποίησης των ζώων με τη βαριά εγκληματικότητα και την κακοποίηση παιδιών και γυναικών ήταν το αντικείμενο της ενημέρωσης που έγινε από Αμερικανίδες υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς.

    Οπως τόνισαν, από τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, προκύπτει η άμεση σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και την κακοποίηση των παιδιών και των γυναικών.

    Οι μελέτες δείχνουν ότι στις περισσότερες υποθέσεις βαριάς ενδοοικογενειακής βίας, οι δράστες είχαν παρελθόν κακοποίησης ζώων καθώς τα ζώα ως πιο αδύναμα, προσφέρονται για παραδειγματισμό.

    Οι Αμερικανίδες εισαγγελείς κάλεσαν τους πολίτες να καταγγέλλουν και τους εισαγγελείς να ερευνούν περιστατικά κακοποίησης ζώων, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο, όπως είπαν, ότι τα άτομα αυτά θα προχωρήσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, σε κακοποιήσεις παιδιών, γυναικών ή άλλες μορφές εγκληματικότητας.

    Μαζί με τους εισαγγελείς εκπαιδεύτηκαν αστυνομικοί και λιμενικοί.

    “Η κακοποίηση ζώων και ανθρώπων είναι περιστατικά που συνδυάζονται μεταξύ τους”, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας , ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κων.Τζουβάλας τόνισε:

    «Η συμπεριφορά του ανθρώπου προς τα ζώα, απεικονίζει τη στάση του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

    Οργανώτριες του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Συμμαχία για την Ελλάδα”.



    ΣΧΟΛΙΑ