• Top Stories

    Το ΣτΕ κρίνει τα τσουχτερά πρόστιμα για τη «μαύρη» εργασία

    justice δικηγόροι


    Τη συνταγματικότητα των υψηλών προστίμων που προβλέπει ο νόμος για επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους καλείται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει εταιρεία που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 21.601 ευρώ καθώς φέρεται να «πιάστηκε» από τους ελεγκτές να απασχολεί δύο αδήλωτους εργάτες. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει τη συνταγματικότητα των προστίμων για τη «μαύρη» εργασία. Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα πάρουν θέση εάν είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η εργατική νομοθεσία, η οποία ορίζει υψηλά πρόστιμα στους εργοδότες που απασχολούν στην επιχείρησή τους ανασφάλιστους εργαζόμενους.

    Σε εταιρεία της Μακεδονίας οι ελεγκτές φέρονται να εντόπισαν δύο εργάτες που δεν ήταν καταγεγραμμένοι στον πίνακα προσωπικού. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι ο πρώτος, ένας 65χρονος, που έχει κινητικά προβλήματα, δεν εργαζόταν στην επιχείρηση αλλά ήταν πελάτης και στον αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε, εκείνος μόλις είχε αγοράσει με έκπτωση ελαττωματικό προϊόν το οποίο προσπαθούσε να… επισκευάσει. Για τον δεύτερο υποστηρίζει ότι εργαζόταν κατά το παρελθόν στην εταιρεία και όχι την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος.

    Στην προσφυγή της η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει τα υψηλά πρόστιμα είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς δεν τηρήθηκε η νομοθετική διάταξη του άρθρου 20 του Συντάγματος και η αντίστοιχη του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπει πριν την επιβολή ποινής να καλείται ο παραβάτης σε ακρόαση προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις. Κατά τα επιχειρήματα της εταιρείας, ο νόμος 4255/2014 και η από 2.6.2014 υπουργική απόφαση που καθορίζει τα πρόστιμα είναι αντισυνταγματική για τον πρόσθετο λόγο ότι παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, καθώς τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα με το αδίκημα. Το δε ύψος του προστίμου πρέπει να ελέγχεται από τα δικαστήρια. Υποστηρίζει τέλος η προσφεύγουσα ότι παραβιάζεται η ΕΣΔΑ αφού το μεγάλο ύψος των προστίμων θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίκη Siemens: Αρχίζει η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης για τις μίζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας θα ερευνήσει και τις νέες καταγγελίες του ΚΚΕ για τηλεφωνικές υποκλοπές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σχολή Δικαστών: Αυξάνεται η βαθμολόγηση στα γραπτά, μειώνεται στα προφορικά



    ΣΧΟΛΙΑ