• Top Stories

    Spiegel: Πώς το Brexit θα επιβαρύνει οικονομικά τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Brexit


    Ζημιωμένες τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και η Βρετανία -σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη- αναμένεται να βγουν από το Brexit, το οποίο αποτελεί πλέον πραγματικότητα μετά την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το μέγεθος του κόστους που θα έχει αυτή η αποχώρηση.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, κατέθεσε τις δικές του απόψεις πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα, ενώ προσπάθησε παράλληλα να προετοιμάσει τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης για την ενδεχόμενη αύξηση της συνεισφοράς τους στην Ε.Ε. μετά το Brexit.

    Συγκεκριμένα, ο Έτινγκερ δήλωσε ότι «Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε ένα μέρος (σ.σ. με περικοπές) και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν για το πώς θα συγκεντρώσουν το υπόλοιπο ποσό που θα εκκρεμεί».

    Γκίντερ Έτινγκερ
    Γκίντερ Έτινγκερ, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τα 27 κράτη-μέλη θα ξεκινήσουν αυτό το διάστημα τις διαβουλεύσεις σχετικά με το επόμενο «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», το οποίο πρόκειται να ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από το 2021. Με ετήσια συνεισφορά που υπερβαίνει ετησίως τα 10 δισ. ευρώ, η Βρετανία είναι δεύτερη στη λίστα με τους λεγόμενους καθαρούς χρηματοδότες των κοινοτικών ταμείων μετά τη Γερμανία.

    Ο Έτινγκερ ακόμη ανέφερε στο Spiegel ότι το μισό περίπου της βρετανικής συνεισφοράς θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, ενώ το υπόλοιπο θα κληθούν να καταβάλλουν οι υπόλοιπες χώρες μέλη: «Το μοναδικό ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει και πόσο παραπάνω. Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να αξιοποιηθούν οι επικείμενες διαβουλεύσεις και με σκοπό μια γενική αναθεώρηση του περίπλοκου και συχνά αναποτελεσματικού συστήματος ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στα πεδία της περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης».

    Η Deutsche Welle υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, συγκαταλέγονται -μαζί με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit- στα δυσκολότερα θέματα που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια η Ε.Ε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάος στην Παραγουάη: Νεκρός διαδηλωτής από σφαίρα από καουτσούκ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Αναστασιάδης: «Ιστορική μέρα για την Κύπρο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι προέβλεπε η συμφωνία για τις συντάξεις που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση



    ΣΧΟΛΙΑ