• Top Stories

    Σύνοδος G7: Συμφωνία στο ζήτημα της τρομοκρατίας, έντονη πίεση στον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή

    Τραμπ


    Oι συμμετέχοντες στην σύνοδο του G7, στην Ταορμίνα της Σικελίας, υπέγραψαν την Παρασκευή το απόγευμα, την διακήρυξη για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αντίθετα, οι συζητήσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή υπήρξαν έντονες, χωρίς όμως να καταλήξουν μέχρι τώρα σε συμφωνία.

    Η τρομοκρατία ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στο οποίο σημειώθηκε η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων. Στην διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

    H Βρετανίδα ομόλογός του, Τερέζα Μέι, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».

    «Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις» αναφέρεται στην διακήρυξη.

    Με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν:

    «Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους».

    «Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά απ’ αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

    Πιέσεις στον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή

    Όσον αφορά τη συζήτηση για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη είχαν μια έντονη συζήτηση με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, όπως ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους. Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της G7 προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.

    Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να εξετάζει το θέμα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον εντέλει θα τιμήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως καθορίζονται από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

    Αμετακίνητη η Ουάσιγκτον στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας

    Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

    «Δεν θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις. Εάν έπρεπε να κάνουμε κάτι, θα σκεφτόμασταν ενδεχομένως να κρατήσουμε σκληρότερη στάση προς τη Ρωσία» σημείωσε ο σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του Τραμπ, Γκάρι Κον, στο περιθώριο της συνόδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποθεώνεται η Μελάνια Τραμπ για τις στυλιστικές της προτιμήσεις (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αίγυπτος: Στους 28 οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση κατά χριστιανών κοπτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, ακόμα και εάν δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ