• Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Η Δικαιοσύνη δέσμευσε λογαριασμούς και ακίνητά του

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου


    «Πάγωσαν» τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε μεταβίβαση ακινήτου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, με αίτημα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών. Το μπλοκάρισμα στην εντός Ελλάδος κινητή και ακίνητη περιουσία του πάλαι ποτέ τσάρου της Οικονομίας και μετέπειτα επικεφαλής του Πενταγώνου, έρχεται λίγες ημέρες μετά από την αιφνιδιαστική έφοδο και τις κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του.

    Παράλληλα με την έρευνα για δωροδοκίες σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας από τον κ.Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του παλιού πολιτικού είναι “καθαρή” ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών.

    Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη εκτίμησε ότι το υλικό που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί, μπορεί να στηρίξει αίτημα για τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον κ. Παπαντωνίου. Η δέσμευση αφορά και τη σύζυγό του, κα Σταυρούλα Κουράκου, καθώς και τον γιό του.

    Το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών έκρινε πως τα στοιχεία που επικαλείται η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είναι επαρκή και με βούλευμά του, προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας, τα οποία βρίσκονται εντός της χώρας. Δεν υπάρχει δέσμευση, δηλαδή, πιθανών ακινήτων ή τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες του εξωτερικού.

    Στα ακίνητα που “μπλοκάρεται” κάθε μεταβολή της ιδιοκτησίας τους φέρονται να είναι το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά και το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.

    Έρευνα αλά… Τσοχατζόπουλου

    Μετράει πολλά χρόνια η έρευνα εισαγγελέων και ανακριτών για το αν ο κ. Παπαντωνίου εισέπραξε μαύρο πολιτικό χρήμα για να εγκρίνει συμβάσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο αλλά συμφέρουσες για τις αναδόχους εταιρείες.

    Δυο δεκαετίες μετά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η έρευνα πλέον για τον Γιάννο Παπαντωνίου θυμίζει το δρόμο που ακολούθησαν, χρόνια πριν, οι αρμόδιοι εισαγγελείς στην έρευνα για τον προκάτοχο του κ.Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο, τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
    Τότε, το περίφημο νεοκλασικό διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί –κατά τις εισαγγελικές αρχές- από τα εισοδήματα του πρώην υπουργού και το «σκοτεινό» ερωτηματικό που προέκυψε οδήγησε στο ένταλμα για τη σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου, με τις αποκαλύψεις από εκεί και πέρα να είναι καταιγιστικές.

    Πλέον και για τον κ.Παπαντωνίου, οι εισαγγελείς ελέγχουν συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα του. Και αναζητούν εάν οι καταθέσεις και οι αγορές ακινήτων μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

    Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία

    Πριν από ένα μήνα, η κα Τουλουπάκη, μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα που διερευνά τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το τελευταίο αδίκημα θεωρείται διαρκές (εφόσον το ξέπλυμα των χρημάτων από μίζες μπορεί να συνεχιστεί μέχρι σήμερα) και δεν κινδυνεύει με παραγραφή, ακόμα κι αν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο που «ευεργετείται» από τις σύντομες παραγραφές του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Η σύμβαση για τις φρεγάτες υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και οι νέες κατηγορίες ακόμα δεν έχουν προσωποποιηθεί σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σύμφωνα, πάντως με το αίτημα της κα Ζαμανίκα, η συμπληρωματική ποινική δίωξη θα αφορά στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο κ.Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.
    Οι έρευνες για τον κ.Παπαντωνίου άρχισαν να «τρέχουν» μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε λογαριασμός με καταθέσεις 1,3 εκ ευρώ της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ.Παπαντωνίου, για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί). Τα χρήματα φέρονται να εισέρρευσαν στο λογαριασμό της κα Κουράκου από λογαριασμό του κουμπάρου της. Από το 2014 εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου, ο οποίος ωστόσο έχει προβάλει αντιρρήσεις, «μπλοκάροντας» μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

    Για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κομβικής σημασίας για την έρευνα θα είναι τα στοιχεία που αναμένουν από τις ελβετικές αρχές για κάποιους άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όλα φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απεστάλη στους Ελβετούς στις 22 του περασμένου Μάρτη, οι Έλληνες εισαγγελείς ζητούν κάθε στοιχείο που θα αφορά στην αποκάλυψη της προέλευσης αυτών των χρημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες φυλακές έχουν διπλάσιους κρατούμενους ενώ άλλες είναι μισοάδειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άφαντος ο Σώρρας, απολογούνται οι συνεργάτες του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα προσφυγή του καζίνου Πόρτο Καρράς για την εποχική λειτουργία



    ΣΧΟΛΙΑ