• Top Stories

    Ο Βρούτσης ξεσπαθώνει κατά της Αχτσιόγλου: Aπελευθερώνεις τις ομαδικές απολύσεις με απλή τρίμηνη ειδοποίηση

    Αχτσιόγλου


    Ένας νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη το πρωί ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης με τρία tweets – φωτιά κατήγγειλε πως στις σελίδες 27 – 28 της νέας συμφωνίας ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πραγματοποίηση ανοικτών απολύσεων.

    Ο κ. Βρούτσης δεν δίστασε μάλιστα να καλέσει  την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να πάρει θέση παραθέτοντας το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο στο οποίο γίνεται λόγος για απλή κοινοποίηση των απολύσεων μεγίστης διάρκειας τριών μηνών κι όχι για ξεκάθαρη προστασία όπως η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει.

    Αν και η υπουργός Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου επιθυμεί να βγάλει προς τα έξω τόσο με δηλώσεις της όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις της ένα κλίμα «νίκης» στα εργασιακά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν αυξήθηκε το όριο απολύσεων, επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος για το ότι ουσιαστικά διευκολύνεται η πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων καθώς καταργείται η προέγκρισή τους από την κυβέρνηση και το δικαίωμα του υπουργού να τις αποτρέψει. Βάσει του αγγλικού κειμένου, η προέγκριση των απολύσεων αντικαθίσταται από μια διαδικασία απλής κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

    Την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνει μία τριμερής επιτροπή (με 4 εκπροσώπους της κυβέρνησης, 4 εκπροσώπους των εργαζομένων και 4 εκπροσώπους των εργοδοτών) που θα συνιστά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με στόχο να ελέγξει μόνο τη νομιμότητα της απόφασης ( αν είναι σύμφωνη με το νόμο) χωρίς να αναφέρεται πουθενά το το ενδεχόμενο αποτροπής.

    Πιο συγκεκριμένα, για να είναι νόμιμες οι απολύσεις πρέπει:

    -Να έχει προηγηθεί διαβούλευση 30 ημερών με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.
    -Η εταιρεία να ανακοινώσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα των απολυθέντων υπαλλήλων, προκειμένου να εγγραφούν για να επιδοτηθούν.
    – Κατά τη διαβούλευση με το σωματείο, η εταιρεία πρέπει να υποβάλει ένα «κοινωνικό σχέδιο», το οποίο θα περιγράφει συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων.

    Έτσι, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης ,το κοινωνικό σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει μέτρα ανακατανομής ή επανεκπαίδευση, κατάρτιση, παροχή συμβουλών, έξτρα αποζημίωση καθώς και η δέσμευση για πρόσληψη των απολυμένων κατά προτεραιότητα αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Όμως αυτή η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποτρέψει πλήρως απολύσεις αλλά ουσιαστικά να τις ελέγχει, όπως καταγγέλλει ο κ. Βρούτσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες εισηγμένες εταιρείες έχουν γεμάτα ταμεία και ποιες άδεια. Τι να προσέξετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αδιάφορα σφυρίζει η Κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «κάγκελα» γιατροί, φυσιοθεραπευτές και φαρμακοποιοί για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές



    ΣΧΟΛΙΑ