• Top Stories

    Νικολά Ιλό: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικολογίας της κυβέρνησης Μακρόν (pics)

    Ιλό


    Νέος υπουργός Οικολογίας και Αλληλεγγύης τέθηκε ο οικολόγος και πρώην τηλεπαρουσιαστής, Νικολά Ιλό, κάτι το οποίο είχε κυκλοφορήσει από τη Δευτέρα από γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και απλά επιβεβαιώθηκε σήμερα.

    Αν και στο παρελθόν του είχε προταθεί κάτι ανάλογο, πάντα αρνείτο, όπως για παράδειγμα με τον Ολάντ, το 2015. Με τον Εμανουέλ Μακρόν, όμως, τον οποίο και ψήφισε χωρίς δισταγμό, όπως λέει, αυτό άλλαξε. Βέβαια και πάλι δεν ήταν τόσο πολύ ζεστός, αλλά τελικά ανέλαβε το πόστο.

    «Κύριε Μακρόν, αυτή η ψήφος λογικής και υπευθυνότητας υποχρεώνει περισσότερο εσάς και όχι εμάς. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για λευκή επιταγή, ούτε για στήριξη χωρίς επιφυλάξεις στο πρόγραμμά σας, το οποίο από πολλές απόψεις δεν λαμβάνει υπόψιν την απαίτηση για αλληλεγγύη που έχει η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος», έγραφε.

    «Το μοντέλο που προτείνετε, εκ πρώτης όψεως, είναι η επιμήκυνση ενός οικονομικού μοντέλου που δεν αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρόκειται για την συνέχιση ενός παιχνιδιού, το οποίο αποτελειώνει τις πηγές ενέργειας, καταστρέφει τη φύση και επικεντρώνει τον πλούτο. Είναι ένα μοντέλο που δείχνει να προτιμά τις ελεύθερες συναλλαγές αντί για την δίκαιη συναλλαγή, την ανάπτυξη αντί για την ευτυχία, την πασπαλισμένη οικολογία εδώ κι εκεί, αντί για την απόλυτη οικολογία. Λες και η οικολογική κρίση δεν επηρεάζει το σύνολο των οικονομικών επιλογών μας», έγραφε ο οικολόγος ακτιβιστής, επικεφαλής Ιδρύματος με το όνομά του.
    Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα δημιουργήσει ένα υπουργείο Οικολογίας «με μεγάλη περίμετρο» που θα πρόκειται για ένα «υπουργείο οικολογικής μετάβασης». Στις 9 Μαίου 2017, δύο ημέρες μετά την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις -και ανάμεσά τους το Ιδρυμα Ιλό- είχαν απευθύνει επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν.
    «Είναι θετικό να γίνει ένα μεγάλο υπουργείο με επικεφαλής έναν υπουργό που θα είναι το νούμερο δύο της κυβέρνησης και θα επιφορτιστεί με την αέναη ανάπτυξη (οικολογία, κλίμα, ενέργεια, μεταφορές, κατοικία και αστικό τοπίο, περιβάλλον και αποικίες, αλιεία και θάλασσα)», σημείωναν.

    O Nικολά Ιλό είναι 62 ετών, πρώην δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής με οικολογικά θέματα Ushuaïa, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Με όπλο την εκπομπή του, ο Ιλό αποφάσισε να ασχοληθεί με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση του μεγάλου κοινού με τα οικολογικά θέματα.
    Το 1990 ίδρυσε το Ιδρυμα Ushuaïa, το οποίο στη συνέχεια έγινε Ιδρυμα Ιλό για την φύση και τον άνθρωπο. Το 2007 σχεδίαζε να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας για να υπερασπιστεί τα οικολογικά θέματα, αλλά δεν τόλμησε. Το 2011 ήταν υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του κόμματος των Οικολόγων για την προεδρική εκλογή, αλλά έχασε από την Εύα Ζολί.

    Ο πατέρας του ήταν χρυσοθήρας στη Βενεζουέλα και στη συνέχεια έγινε επιχειρηματίας σε εμπόριο φυτών στην Νίκαια. Ο παππούς του ήταν αρχιτέκτονας και ζούσε στο ίδιο κτίριο με τον σκηνοθέτη Ζακ Τατί, ο οποίος εμπνεύστηκε το πρόσωπο του Κυρίου Ιλό, στην ταινία του «Οι διακοπές του κυρίου Ιλό», 1953.
    Υπερκομματικός, ο Νικολά Ιλό υπήρξε σύμβουλος του Ζακ Σιράκ και του Λορέν Φαμπιούς για οικολογικά θέματα. Είναι οπαδός μιας κοινωνίας που θα αρκείται σε λίγα πράγματα: «Δεν είναι θέμα να καταργήσουμε τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα. Αλλά να διοργανώσουμε την μετριοπάθεια πριν αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να το κάνουμε. Η εξέλιξη είτε θα θα μας επιβληθεί, είτε θα την διοργανώσουμε», λέει.
    Το 2008, το περιοδικό  Le Nouvel Observateur έχει τον Νικολά Ιλό εξώφυλλο με τίτλο «Ο άνθρωπος που θέλει να σώσει τη Γη».


    Το 2012 γίνεται «ειδικός απεσταλμένος για την προστασία του πλανήτη» από τον Φρανσουά Ολάντ και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον Πάπα στην οικολογία.
    Είναι δημοφιλής μεταξύ των Γάλλων, αλλά έχει και σκληρούς επικριτές. Θεωρείται εξαιρετικά κοσμικός και «μαϊντανός» στα ΜΜΕ, ενώ κατηγορείται ότι δέχεται δωρεές από εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον, όπως οι EDF, Vinci, L’Oréal.
    «Και ο ίδιος ο διάβολος να πρότεινε στον Νικολά Ιλό να μπει στο συμβούλιο υποστηρικτών του με την υπόσχεση να κλείσει το νερό πλένοντας τα δόντια του, θα το δεχόταν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γυαλιά – καρφιά τα έκαναν οι κουκουλοφόροι στην πορεία στο Σύνταγμα (Pics – Video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο του Τσίπρα»



    ΣΧΟΛΙΑ