• Top Stories

    Ματέο Ρέντσι: Εκλογές στην Ιταλία θα γίνουν το 2018, όχι νωρίτερα

    • NewsRoom
    Ματέο Ρέντσι

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι


    Δε θα γίνουν εκλογές στην Ιταλία προτού λήξει η κανονική θητεία της κυβέρνησης την άνοιξη του 2018 τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρέντσι πιστεύει ότι οι ελπίδες για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος μετά και από την κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας αυτήν την εβδομάδα είναι ελάχιστες, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία πιθανότατα θα πάει στις κάλπες με ένα σύστημα που θεωρείται αναποτελεσματικό και απίθανο να οδηγήσει σε πλειοψηφία.

    Στη συνέντευξή του ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε πως επιθυμούσε προσφυγή στις κάλπες αυτό το φθινόπωρο, και όταν ερωτήθηκε πότε περιμένει να γίνουν εκλογές, είπε ότι αυτές θα διενεργηθούν «το 2018, στη λήξη της θητείας».

    Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της συμφωνίας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε ένα νέο αναλογικό σύστημα, που θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο.

    «Ήταν καθήκον μας να προσπαθήσουμε (για μια συμφωνία) όπως τώρα το παιχνίδι τέλειωσε», δήλωσε ο κ. Ρέντσι. «Έχουμε έναν ορίζοντα σχεδόν ενός έτους μέχρι τις εκλογές, άρα ας εργαστούμε για την Ιταλία».

    Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, οι εκλογές, που θα πρέπει να διενεργηθούν μέχρι τον Μάιο του 2018, θα μπορούσαν να διενεργηθούν με χρήση του υφιστάμενου συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικούς κανόνες ψηφοφορίας για τα δυο σώματα της Βουλής, και το οποίο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει ζητήσει από τα κόμματα να αλλάξει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κύπρος: Ο ΟΗΕ έδωσε γραπτή βεβαίωση ότι θα υπάρχει το έγγραφο για ασφάλεια & εγγυήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τερέζα Μέι: «Έχασε» τους 2 στενότερους συνεργάτες της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατάρ: Συνάντηση Αλ Θάνι-Λαβρόφ στη σκιά της διπλωματικής κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ