• Top Stories

    Μάντσεστερ: Οι ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί των κρατών συμπαραστέκονται στο Μάντσεστερ

    Μάντσεστερ


    Συγκλονισμένος είναι ο κόσμος από μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση του ISIS. Αυτή τη φορά, οι τζιχαντιστές έβαλαν στόχο το Μάντσεστερ, όπου έβαψαν με αίμα την συναυλία που είχε η διάσημη ποπ τραγουδίστρια, Αριάνα Γκράντε, στο γήπεδο Manchester Arena.

    Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επίθεση στη Βρετανία μετά από εκείνη της 7ης Ιουλίου του 2005. Οι νεκροί έφτασαν τους 22 και οι τραυματίες τους 59, τα περισσότερα εξ’ αυτών, παιδιά, καθώς η τραγουδίστρια έχει πολύ νεαρό κοινό να την υποστηρίζει.

    Πολλοί αρχηγοί κρατών, καταδικάζουν με κάθε τρόπο την επίθεση των τζιχαντιστών και στέλνουν τη λύπη τους στο Μάντσεστερ και τις οικογένειες των θυμάτων.

    Πάντως, οι Αρχές κάνουν τον χώρο φύλλο και φτερό, καθώς φοβούνται μήπως ο δράστης δεν ήταν μόνος, αλλά είχε και κάποιους συνεργούς. Η επίθεση θυμίζει αρκετά εκείνη στο Μπατακλάν, το θέατρο του Παρισιού, στο οποίο επιτέθηκαν ισλαμιστές και έβαψαν και εκείνο με αίμα.

    Η περίοδος αυτή, πάντως, στην Βρετανία είναι προεκλογική. Όμως, μετά την επίθεση, πάγωσε. Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει δώσει εντολή να κινητοποιηθούν όλες οι Αρχές και να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να σιγουρευτούν πως δεν θα υπάρξει άλλο χτύπημα.  Ζήτησε, επίσης, την σύγκληση της Cobra. Όλα αυτά, μόλις δύο μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, με το αυτοκίνητο που παρέσυρε στο διάβα του αθώους πολίτες.

    Όπως είναι λογικό, το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο και οι Βρετανοί δεν γίνεται να ηρεμήσουν, αφού μετά την μεγάλη επίθεση το 2005, όπου 52 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο απο τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, φτάνουμε στο προ διμήνου μακελειό στο Γουέστμινστερ και το χθεσινό περιστατικό στο Μάντσεστερ.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την Βηθλεέμ, όπου βρίσκεται, δήλωσε:

    «Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου» και συμπλήρωσε πως οι υπεύθυνοι για την επίθεση αυτή είναι «λούζερς» και «κακοί». Αλλά και η Μελάνια Τραμπ έγραψε στο Twitter: «H σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

    Ο νεοεκλεχθείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, εξέφρασαν την λύπη και την απογοήτευση τους για τα θύματα και την επίθεση, στέλνοντας και μηνύματα συμπαράστασης στις οικογένειες. Παράλληλα, έδωσε το σύνθημα κατά της τρομοκρατίας: «Ο πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας θα συνεχίσει με τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές δυνάμεις τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Μάλκολμ Τερνμπουλ, όπου έκανε λόγο για επίεση κατά αθώων πολιτών. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε: «Παραμένουμε ενωμένοι με τους Βρετανούς φίλους μας».

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπορούσε να μην αντιδράσει: «Είναι αδιανόητο ότι κάποιος εκμεταλλεύεται μία χαρούμενη ποπ συναυλία για να προκαλέσει όσο περισσότερους θανάτους μπορεί». Το ίδιο και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφέν Ζάιμπερτ, που μέσω Twitter έδωσε την συμπαράστασή του.

    Όμως, πέρα από πολιτικούς αρχηγούς, τη στήριξή τους στο Μάντσεστερ, εξέφρασαν και απλοί πολίτες του Παρισιού και της Νίκαιας, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά από τρομοκρατικές επιθέσεις: «Σήμερα το Παρίσι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Μάντσεστερ», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάντσεστερ: Τζιχαντιστής αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης- «Αυτή είναι μόνο η αρχή» (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ