• Top Stories

    Λονδίνο: Πώς ο πύργος Γκρένφελ έγινε «Πύργος της Κολάσεως» σε 15 λεπτά (video

    • NewsRoom
    Πύργος


    Δώδεκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής φωτιάς στον πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο.

    Ωστόσο η αστυνομία διευκρινίζει πως ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες.

    Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Mail, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100.

    Πύρινη κόλαση σε 15 λεπτά

    Αριστερά ο πύργος στις 02:05, δίπλα στις 02:35, στη συνέχεια στις 04:17 και δεξιά το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς η φωτιά είχε καταστρέψει τα πάντα

    Τα βρετανικά Μέσα αναφέρουν πως η γρήγορη επέκταση της φωτιάς μπορεί να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016. Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ.

    Στις μαρτυρίες τους, οι ένοικοι του πύργου δήλωσαν χααρακτηριστικά: «Είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα και κοιτάξαμε κάτω να δούμε τι συμβαίνει. Δεν είχε σημάνει η πυρασφάλεια γιατί το κτίριο δεν διαθέτει. Μόνον ό,τι έχει ο καθένας στα διαμερίσματά του. Βγήκα στον κοινόχρηστο χώρο να δω αν λειτουργούν τα ασανσέρ, αλλά τίποτε. Υπήρχε όμως έντονη οσμή καπνού». Όπως τόνισε είδε τη φωτιά μόνον όταν έσκυψε απ’ το παράθυρο. «Γύρισα στο διαμέρισμα και κοίταξα απ’ το παράθυρο προς τα κάτω. Σχεδόν βγήκα απ’ το παράθυρο για να δω κάτω απ’ τον 17ο όροφο. Και βλέπω τις φλόγες να μαίνονται και να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη, έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο».

    Η επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στον πύργο


    Το υλικό  που χρησιμοποιήθηκε στον Πύργο έχει κριθεί υπεύθυνο για μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτήριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 από αναμμένο τσιγάρο.

    Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για φωτιές σε κτήρια που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια επένδυση σε Γαλλία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Άλλο ένα στοιχείο, που προκαλεί ερωτηματικά, είναι το γεγονός πως τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

    Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

    Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, δηλαδή ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λονδίνο: «Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Τερέζα Μέι για τα θύματα της πυρκαγιάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λονδίνο – Βίντεο που κόβει την ανάσα: Πυροσβέστης κινδύνευσε από φλεγόμενα κομμάτια του κτηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συναγερμός στις ΗΠΑ – Πυροβόλησαν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή (upd, video)



    ΣΧΟΛΙΑ