• Πολιτική

    Η συζήτηση στη Βουλή για τα τηλεφωνήματα Καμμένου και τα παιχνίδια στο καζίνο του Λονδίνου

    • NewsRoom


    Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή του Πάνου Καμμένου σε απόπειρα επηρεασμού δίκης για εμπόριο ναρκωτικών.

    Ο κ. Καμμένος φέρεται να εμπλέκεται σε συνομιλίες με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη και τον ανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

    Παναγιωτόπουλος: Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη

    «Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώτος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια επί της προτάσεως της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε εκκρεμή δικαστική απόφαση.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (σ.σ. τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη».

    Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου και πρόσθεσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο, στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση, ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Καμμένος, αν ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο πρωθυπουργός και ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων λειτουργών.

    Παρασκεύοπουλος: Διακινδυνεύει η πρόταση της αντιπολίτευσης την δικαιοσύνη και την ασφάλεια των πολιτών προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε πως «πρόταση της ΝΔ για εξεταστική νομίζω ότι εντάσσεται σε μια αντιπολιτευτική τακτική. Πρόκειται περί τακτικισμού. Χάρη της δημιουργίας οφέλους να παραμερίζεται το δημόσιο συμφέρον. Το ξανά είδαμε πολύ πρόσφατα. Λέει η ΝΔ «δεν μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο ενός νόμου και αν είναι καλός για τους πολίτες αλλά μας ενδιαφέρει  με την ψήφο μας να διασαλεύσουμε την κυβερνητική συνοχή. Δεν μας ενδιαφέρει να υπάρχουν επενδύσεις αλλά οι επενδυτές να βοηθήσουν εμάς να έρθουμε στην εξουσία. Δεν μας ενδιαφέρει αν η πρότασή μας βοηθά ή όχι την διερεύνηση μιας υπόθεσης αλλά μας ενδιαφέρει αν θα πλήξουμε έναν υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση»».

    «Διακινδυνεύει η πρόταση της αντιπολίτευσης την δικαιοσύνη και την ασφάλεια των πολιτών προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να ισχυριστεί πως η υπόθεση αφορά εμπορία ναρκωτικών «Τα ναρκωτικά δεν θα σκορπίσουν αδιακρίτως αλλά θα μπουν και σε χώρους οπαδικούς, κατασταλτικούς . Όλα αυτά θα συμβούν. Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις για ξέπλυμα χρήματος. Θα έχουμε παραοικονομία που θα εμποδίζει την νόμιμη οικονομία. Όμως την ΝΔ δεν την ενδιαφέρει αυτό. Την ενδιαφέρει αν ένα τηλεφώνημα ήταν κομιλφό. Ερευνητικές προσπάθειες που πρέπει να γίνονται με μυστικότητα θα έρθουν στην δημοσιότητα και θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία. Προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιολογείται ακόμα και έγκλημα πολύ περισσότερο ένα τηλεφώνημα».

    Παπαθεωδόρου: Υπήρξαν μη νόμιμες παρεμβάσεις

    Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους, από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση, υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου. Σκηνικό που, όπως είπε, στήθηκε, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για τη διάπραξη αδικημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης.
    «Πόσο άλλο η παρακμή αυτού του καθεστώτος και η υπονόμευση των θεσμών, θα δείχνουν ότι η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει γίνει καθημερινή πρακτική; Αυτές οι μέθοδοι, είναι μέθοδοι παρακράτους. Πάντως δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα, όταν εισαγγελείς μπαίνουν σχεδόν κρυφά σε φυλακές, τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

    «Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους, αλλά τις υιοθετεί ως κύρια πρακτική για να συγκαλύψει τις αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της» σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και τόνισε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει με το να λάμψει η αλήθεια, αλλά στόχος ήταν να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη απόφαση.

    Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε, επίσης, ότι αν και ο ανακριτικός υπάλληλος Π. Χριστοφορίδης είχε ενεργό και κυρίαρχη ανάμιξη, δεν ενοχλήθηκε από τους πολιτικούς και ιεραρχικούς προϊσταμένους του, για να συμπεράνει ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν τελικά πολλά ναυάγια.

    Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να απαντηθεί και τι έπραξε ο πρωθυπουργός για να αποτρέψει αυτή την παραδικαστική σκευωρία και να προστατεύσει τη δικαιοσύνη. «Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όσο και αν πιέζει τους βουλευτές να κλείσουν τα μάτια στην κάλπη, τώρα ξέρουν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε απλά έναν εταίρο με αντιθεσμικές συμπεριφορές, επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους και όταν χρειάζεται να τον καλύπτει με πλήρη συνείδηση αυτού που κάνει» συμπλήρωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου.

    Οι ευθύνες είναι υπαρκτές όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει το σκάνδαλο τώρα, είπε ο κ. Παπαθεοδωρου και συνέχισε λέγοντας πως όλοι ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν επέλεξε μόνο έναν αντιπρόεδρο επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του παρακράτους και «θα συνεχίσει με τη συναίνεση σας να υποδουλώνει το αριστερό σας άλλοθι».

    Δελής: Παράξενες και αδικαιολόγητες οι επαφές Καμμένου

    Ο κ. Γιάννης Δελής, από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε «παράξενες» και «αδικαιολόγητες» τις επαφές του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη και πρόσθεσε ότι οι «επαφές δεν βοηθούν στην διαλεύκανση της υπόθεσης».

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει θετικά για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, αν και διευκρίνισε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το σκεπτικό της ΝΔ που κατέθεσε την πρόταση. «Θέλουμε να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την διαλεύκανση» είπε χαρακτηριστικά.

    «Τα ερωτήματα είναι πολλά. Η κυβέρνηση παίρνει μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες και παρά τα μεγάλα λόγια για πάταξη διαπλοκής δεν θα κάνει τίποτα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δελής για να προσθέσει σε άλλο σημείο «όλες οι εξεταστικές ξεκινούν με βαρύγδουπες καταγγελίες και φανταχτερά δημοσιεύματα για να καταλήξουν σε σιωπή» και  πως «οι εξεταστικές αξιοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως πολύτιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού του λαού και προάσπισης αντιλαϊκών μέτρων».

    Κατσίκης: θεσμική η παρέμβαση Καμμένου

    Ο κ. Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του κόμματός του ελέγχεται από την ΝΔ «γιατί έγινε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος στην επικοινωνία».

    Ο ίδιος παραδέχθηκε τις επαφές του προέδρου του με τον φυλακισμένο λέγοντας πως «Το μόνο που έκανε ο Πάνος Καμμένος ήταν να προτρέψει τον ισοβίτη Γιαννουσάκη να πει την αλήθεια και να αποκαλύψει όσα ξέρει στην δικαιοσύνη. Θεσμική ήταν η παρέμβαση του κ. Καμμένου».

    «Πως εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος; Που το πάτε; Δεν έχετε στοιχεία για να προσδώσετε ποινικά κολάσιμες πράξεις στον Πάνο Καμμένο» είπε, μεταξύ άλλων, για να προσθέσει «ο Πάνος Καμμένος σεβάστηκε τα δικαιώματα ενός ανθρώπου να επικοινωνεί από την φυλακή» και να συνεχίσει «Το απόρρητο της επικοινωνίας και το δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα για αναστόχαση ιδεών και συναισθημάτων».

    Σε άλλο σημείο δε, ανέφερε ότι «οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες δεν γίνονται παραδεκτές από τα δικαστήρια. Το απαραβίαστο του απορρήτου δεσμεύει τον δικαστή. Κάθε άτομο είναι ελεύθερο να επιλέγει το είδος και μέσο της επικοινωνίας».

    Γεωργιάδης: Στόχος να αποδειχθεί αν οι πράξεις του κ. Καμμένου είναι παράτυπες

    «Η Ένωση Κεντρώων δεν αρέσκεται στο σπορ της ανθρωποφαγίας και κανιβαλισμού ανθρώπων, αλλά επικεντρώνεται στην  αιτία της διαπλοκής», δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης αν και τόνισε ότι στόχος της εξεταστικής είναι να αποδείξει αν οι πράξεις του κ. Καμμένου είναι παράτυπες. Παράλληλα εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός λέγοντας ότι «αν ήμουν ο Αρκας θα έκανα best seller το επόμενο βιβλίο και θα γλεντούσα την κυβέρνηση μέχρι δακρύων».

    Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι αν κόβουμε ένα κεφάλι και ξετρυπώνουν άλλα χίλια δεν κάνουμε τίποτα αλλά μία τρύπα στο νερό και συνέχισε ότι δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει πάντα να στέκεται αμερόληπτη και είναι το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατίας και έτσι πρέπει να μείνει.

    Ωστόσο, άσκησε κριτική και στα κόμματα αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «στο blame game είστε όλοι διδάκτορες και αυτό που λείπει είναι η εναλλακτική πρόταση. Δεν είμαστε ούτε σε αρένα, ούτε σε θέατρο, δεν κάνουμε παράσταση εδώ μέσα» και συμπλήρωσε ότι η εξεταστική είναι να αποδείξουν αν οι πράξεις του κ. Καμμένου είναι παράτυπες.

    Αμυράς: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαπράττει θεσμικά σκάνδαλα

    Την απουσία του κ. Πάνου Καμμένου από την αίθουσα σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς κατά την έναρξη της τοποθέτησής του για να προσθέσει σε άλλο σημείο αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Λονδίνο: «έγινε ντόρος με την ρουλέτα του κ. Καμμένου. Έχω ευχάριστα νέα. Δεν χρειάζεστε να τρέχετε στα Λονδίνα τα βροχερά. Η κυβέρνησή σας αποφάσισε να ανοίγουν καζίνο οπουδήποτε στην Ελλάδα με μόνη προϋπόθεση να είσαι άνω τα 18. Μπορείτε να παίζετε ρουλέτα και στο Κουκάκι».

    Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού σημείωσε «πόσες φορές έχουμε ακούσει τον κ. Τσίπρα να λέει και να ξαναλέει “όλα στο φως”; Πόσες τον έχουμε ακούσει να κατηγορεί το παλιό πολιτικό σύστημα για συγκάλυψη των πεπραγμένων του; Πολλές φορές.  Πόσες φορές από την μεταπολίτευση και μετά έχει εντοπιστεί υπουργός να συνομιλεί με ισοβίτη για υπόθεση ναρκωτικών; Καμία. Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι το όλα στο φως το εννοούμε».

    Ο ίδιος τόνισε ότι «ο κ. Καμμένος είναι συνεχώς στα δικαστήρια. Με αγωγές και αντεγκλήσεις και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Τώρα δεν θα τον βοηθήσουμε να πει την άποψή του; Ευκαιρία για τον Υπουργό Άμυνας να αποδείξει την αθωότητα του και για εσάς να αποδείξετε ότι δεν θέλετε να συγκαλύπτετε.  Λέει ο κ. Τσίπρας ότι δεν θέλει την εξεταστική γιατί η δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση. Όμως σε αίθουσα του κοινοβουλίου λειτουργεί εξεταστική για την Υγεία που ερευνά η δικαιοσύνη». «Η δικαιοσύνη έστειλε την υπόθεση στην Βουλή και εμείς καλούμαστε να αποφασίσουμε για τον κ. Καμμένο και κανείς άλλος» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Αμυράς και συνέχισε «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις εξεταστικές σαν τα φιστίκια. Τι απέγινε η εξεταστική για τα μνημόνια; Άκλαυτη. Μήπως να εμπλουτίσουμε το παλμαρέ εξεταστικών με τις καταγγελίες Βαρουφάκη; Για φανταστείτε να έκανε την συνομιλία με τον ισοβίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Να είχε σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς. Χαμός θα είχε γίνει. Επρεπε ο υπουργός Αμυνας να έχει διαδοχικές συνομιλίες με ισοβίτη; Κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί με εισαγγελικούς λειτουργούς για την αθωότητα του. Η διάκριση εξουσιών έχει γίνει λάστιχο. Ο κ. Τσακιράκης λέει ότι από την στιγμή που κάποιος είναι φυλακισμένος και κατηγορούμενος δεν πρέπει να υπάρχει καμία επαφή με την εκτελεστική εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαπράττει θεσμικά σκάνδαλα. Οσο ανεχόμαστε νταραβέρια εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας τόσο πιο απροστάτευτοι νιώθουν οι πολίτες».

     



    ΣΧΟΛΙΑ