• Πολιτική

    Θύελλα αντιδράσεων στην Βουλή για το Μνημόνιο: Η κυβέρνηση ξεπουλάει τη χώρα με την ανικανότητά της (LIVE)

    • NewsRoom
    Βουλή


    Με τους βουλευτές να μελετούν την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής  αλλά και για τα φορολογικά αντίμετρα ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου  στην Ολομέλειας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή είχε εκφράσει νωρίτερα ισχυρούς προβληματισμούς για την συνταγματικότητα των διατάξεων που σχετικά με τις περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια.

    Δείτε απευθείας εικόνα:

    Με την έναρξη της συνεδρίασης το Σώμα αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων για αποβολή από την συζήτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής μετά την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη κατά του κ. Νίκου Δένδια την περασμένη Δευτέρα.

    Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απέφυγαν να προσέλθουν στην αίθουσα ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι είσοδοι της Ολομέλειας φυλάσσονται από πολυμελείς ομάδες της φρουράς της Βουλής.

    Ανοίγοντας τις εισηγήσεις ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε την χθεσινή σύγκρουση Ε. Τσακαλώτου με Αν. Λοβέρδο και Μ. Βορίδη για τα «ψέμματα» της κυβέρνησης και τα «παντελόνια» του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

    «Επειδή η Βουλή έχει κι έναν παιδαγωγικό ρόλο – καλά είναι να κρατήσουμε τέτοιες χυδαίες και σεξιστικές έννοιες απ’ έξω. Να κρατήσουμε ένα επίπεδο που τουλάχιστον να χαρακτηρίζεται από πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ.  Καραγιαννίδης εστίασε στα αντίμετρα που πρότεινε η κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως διαμορφώνουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα 2/3 της κοινωνίας.

    «Προβλέπουμε σχολικά γεύματα και η ΝΔ μιλά για συσσίτια. Βέβαια, όταν μερικοί από εσάς πηγαίνατε στα κολέγια, δεν τα λέγατε συσσίτια αλλά γεύματα» είπε και πρόσφερε αργότερα πως «Κάθε πολίτης χωρίς να γνωρίζει οικονομικά καταλαβαίνει ότι θα ισχύσουν τα θετικά μέτρα. Η δική μας κατεύθυνση είναι τα 2/3 της κοινωνίας να τα περάσουμε πάνω από το δίχτυ της αξιοπρέπειας και η κοινωνία να διαβιώνει αξιοπρεπώς».

    ΝΔ: «Η χώρα, τα τελευταία 2,5 χρόνια, σέρνεται αντί να επιταχύνει»

    Επίθεση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο εξαπέλυσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι οδηγούν την χώρα στα βράχια.

    «Η κυβέρνηση κινήθηκε σε ομιχλώδες τοπίο που διαμόρφωσε η ίδια από τα ανερυθρίαστα ρεσιτάλ ψεμάτων. Έχασε χρόνο για δήθεν περιφανές διαπραγματεύσεις και κομματικές διευθετήσεις» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ.

    Στην συνέχεια υπογράμμισε πως «η χώρα, τα τελευταία 2,5 χρόνια, σέρνεται. Αντί να επιταχύνει, στηριζόμενη στις ευνοϊκές συνθήκες και προοπτικές που είχαν δημιουργηθεί το 2014, οπισθοχώρησε. Αργά και σταθερά, βούλιαξε και παραμένει στο τέλμα και την παρακμή. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής. Στην οικονομία, η χώρα επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση. Πλούτος, 29 δισ. ευρώ, εξανεμίσθηκε. Νέα μέτρα, 14 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ  για να προσθέσει σε άλλο σημείο «2,5 χαμένα χρόνια, στα οποία η χώρα χρεώθηκε δύο αχρείαστα μνημόνια, οι πολίτες φτωχοποιήθηκαν και η οικονομία γονάτισε.  Αυτό είναι το κόστος της ανικανότητας, της ανευθυνότητας, της αναξιοπιστίας, του καιροσκοπισμού και των ιδεοληψιών της σημερινής Κυβέρνησης. Κόστος που αποτυπώνεται, με τον πλέον επώδυνο για τους πολίτες τρόπο, στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου».

    Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε κατάθεση τροπολογίας που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ με τέσσερα αντίμετρα για άμεση εφαρμογή στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους δανειστές για διανομή του περ-πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016 αλλά που η κυβέρνηση αρνείται να διανείμει.

    Το ύψος των θετικών μέτρων ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ και αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% των αγροτικών εφοδίων, την κατάργηση του φόρου στο κρασί και την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζεται στο να ψηφίσει τα δύο άρθρα που αφορούν την εξομοίωση της φορολογίας βουλευτών με τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα και την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

    Κουτσούκος: «Ο κ. Τσίπρας από εκεί που θα έσκιζε μνημόνια στο τέλος έφερε άλλα δύο»

    Για ντροπιαστική συμφωνία που περιλαμβάνει όρους ηττημένου μίλησε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκανε αποδεκτές όλες τις διεκδικήσεις των δανειστών που είχαν αποφύγει να λάβουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Ο κ. Τσίπρας από εκεί που θα έσκιζε μνημόνια στο τέλος έφερε άλλα δύο. Όταν έφερνε το τρίτο μνημόνιο υποσχόταν έξοδο από την επιτροπεία το 2018. Τώρα με το τέταρτο δεσμεύει επ αόριστο τη χώρα» είπε και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Τι έγινε ο περίφημος δημοσιονομικός αέρας του κ. Τσακαλώτου; Προσχώρησε στα ψηλά πλεονάσματα του 3,5%. Φέρνετε περικοπές σε συντάξεις και μισθούς μέσω μείωσης αφορολόγητου. Προωθείτε βάρβαρες διατάξεις για πλειστηριασμούς που μόνο ένας μεταλλαγμένος αριστερός όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ψηφίσει.  Ψηφίζετε περικοπές 4,9 δις ευρώ που ξεκινούν από σήμερα προς δόξα του συνθήματος Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ μέτρα»».

    Καραθανασόπουλος: Θανατηφόρο μείγμα του 4ου μνημονίου για όλα τα λαϊκά στρώματα

    Ως αντιλαϊκή και βάρβαρη χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργάζεται υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των εργαζόμενων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 4ο μνημόνιο περιλαμβάνει «θανατηφόρο μείγμα για όλα τα λαϊκά στρώματα με μόνιμα μέτρα εξαθλίωσης που θα σημαδέψουν τις ζωές όλων».

    Παπαχριστόπουλος: Δυσβάσταχτα τα μέτρα αλλά να μας απαντήσουν τι έγινε με την Siemens

    Για «αδυσώπητη σύγκρουση» μεταξύ των καλών και των κακών συμφερόντων μίλησε ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ στάθηκε και σε σκάνδαλα του παρελθόντος.  «Αν σου κόψουν ένα ευρώ σήμερα εξεγείρεσαι. Η περικοπή ενός ευρώ έχει πολιτικό κόστος για εμάς. Δεν έχει σημασία αν οι άλλοι έκοψαν 12 φορές την σύνταξη. Σήμερα ο κόσμος εξεγείρεται που του κόβουμε ένα ευρώ» σημείωσε. «Αυτά τα μέτρα για πολλούς πολίτες είναι δυσβάσταχτα» συνέχισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: « Εμείς δεν μπήκαμε στην Βουλή για να πλουτίσουμε. Κάποιοι όμως πρέπει να εξηγήσουν τι έγινε με το χρηματιστήριο, με τα φάρμακα. Πόσο στοίχισε η Siemens;»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι ώρα αναχωρούν τα τελευταία δρομολόγια σε Μετρό, ηλεκτρικό και Τραμ (πίνακας)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα γέλια στο αυτοκίνητο που έγιναν θρήνος – Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για τον 7χρονο από την Κρήτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απεργιακό μπλακ άουτ σήμερα σε όλη τη χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς



    ΣΧΟΛΙΑ