• Top Stories

    Κατρούγκαλος: Η επίσκεψη Μακρόν δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα

    • NewsRoom


    «Δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα» η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος τόσο στην επιβεβαίωση των διμερών σχέσεων φιλίας όσο και στις προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα ο Γάλλος Πρόεδρος να καταφέρει να εξισορροπήσει τη σχέση Γαλλίας – Γερμανίας και να αναπροσανατολίσει την Ευρώπη προς μια δημοκρατικότερη και κοινωνικότερη οικονομική διακυβέρνηση.

    Η επίσκεψη Μακρόν «δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα», τόσο από την άποψη της «επιβεβαίωσης των διμερών στρατηγικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας» όσο και από την άποψη «σημαντικών προοπτικών για τη δραστηριοποίηση γαλλικών επιχειρήσεων – και στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας – σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι η σημασία της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου αφορά και την προσπάθεια εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, μέσω της επαναφοράς και της κοινωνικής διάστασης δίπλα στην οικονομική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η παρουσία όμως του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, αποτέλεσε και «ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι χρειάζεται να αλλάξει, σε συνδυασμό με ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, ότι έχει γυρίσει σελίδα και είναι στραμμένη σε μια σταθερή ανάπτυξη.

    Ο Κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε χθες σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε στο Βερολίνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) με θέμα την «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ενάντια στην λιτότητα», εξήγησε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι έχει πλέον καταστεί σαφές πως «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι αλληλεγγύη για όλους όσοι πλήττονται – όχι στον ίδιο βαθμό, καθώς στην Ελλάδα πληττόμαστε στον υπερθετικό – από τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές της οικονομικής ορθοδοξίας».

    Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες γερμανικές εκλογές και το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Βουλή το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) αλλά και τη συμμετοχή του στην νέα κυβέρνηση το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), ο Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στα εσωτερικά της Γερμανίας, επισήμανε πάντως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην Ευρώπη η τάση «η Δεξιά να γίνεται δεξιότερη», για να συμπληρώσει: «Το μεγάλο στοίχημα στην Ευρώπη είναι να πετύχουμε, πέρα από τις εθνικές ιδιομορφίες, μια νέα συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα αντικαταστήσει την παλιότερα μόνιμα προσανατολισμένη προς τον φιλελευθερισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Το τελευταίο διάστημα είχαμε δει υπεροχή των νεοφιλελεύθερων απόψεων που στηρίζονταν σε μια ανατροπή της ισότιμης σχέσης Γαλλίας-Γερμανίας, σημείωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος Μακρόν «να επαναφέρει σε πιο εξισορροπημένο επίπεδο αυτή τη σχέση και έτσι να αναπροσανατολίσει συνολικά την Ευρώπη σε ένα μοντέλο δημοκρατικότερης οικονομικής διακυβέρνησης και πιο κοινωνικά προσανατολισμένης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κακλαμάνης: «Ο Μητσοτάκης θα πει στην ΔΕΘ αυτά που πρέπει να ακούσουν οι Έλληνες, όχι αυτά που θέλουν»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακρόν: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, έχω αποκλείσει ενδεχόμενο Grexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναχώρησε για Γαλλία το προεδρικό ζεύγος Μακρόν (video)



    ΣΧΟΛΙΑ