• Top Stories

    Πρώτη ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους στην προσπάθεια ανατροπής του Obamacare

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ


    Με ήττα ξεκίνησε η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην Γερουσία των ΗΠΑ, οι οποίοι πάντως χθες κατάφεραν να πείσουν τη Γερουσία να ξεκινήσει τη συζήτηση.

    Το πρώτο νομοσχέδιο που τέθηκε σε ψηφοφορία, το οποίο θα αντικαθιστούσε μεγάλα τμήματα του αποκαλούμενου Obamacare, απέσπασε μόλις 43 ψήφους υπέρ ενώ καταψηφίστηκε από 57 γερουσιαστές, μολονότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 52 από τις 100 έδρες του σώματος.

    Η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία ήταν η πρώτη σε μία σειρά προσπαθειών που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα ώστε να «καταρριφθεί» το Obamacare. Σήμερα η Γερουσία αναμένεται να εξετάσει νομοσχέδιο που θα αποσύρει σταδιακά το Obamacare, σε βάθος διετίας, και συνεπώς δίνει χρόνο στους Ρεπουμπλικάνους να καταστρώσουν την αντικατάστασή του.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν προσδοκούσαν επικράτηση του χθεσινού νομοσχεδίου, καθότι απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία 60 εδρών, όμως η μεγάλη διαρροή ψήφων καταδεικνύει τις μεγάλες εσωκομματικές διαφωνίες και εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον το κόμμα μπορεί πραγματικά να ανατρέψει το Obamacare μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Ο λόγος που χθες χρειαζόταν υπερπλειοψηφία 60 εδρών ήταν επειδή το νομοσχέδιο περιείχε τροπολογίες που δεν είχαν αξιολογηθεί από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Στις ψηφοφορίες των επόμενων ημερών πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειάζονται απλή πλειοψηφία 50 εδρών, εκτός κι αν προσθέσουν εκ νέου μη ελεγμένες τροπολογίες.

    Ο δρόμος για το μπαράζ ψηφοφοριών πάνω στο Obamacare άνοιξε λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κατόρθωσαν να περάσουν διαδικαστικό ψήφισμα που επέτρεπε την έναρξη της συζήτησης πάνω σε καταργητικά νομοσχέδια.

    Ο ψήφισμα πέρασε με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, 51-50, αφού ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικ Πενς, που θεσμικά λειτουργεί και ως επικεφαλής της Γερουσίας, έσπασε την ισοψηφία ρίχνοντας ψήφο υπέρ.

    Ωστόσο, σε μία ακόμα ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ακόμα κι αυτή η διαδικαστική επιτυχία κατέστη δυνατή μόνο αφού ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν επέστρεψε εσπευσμένα στην Ολομέλεια λίγες ημέρες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Χωρίς την ψήφο Μακέιν, δεν θα είχε περάσει καν το διαδικαστικό βήμα.

    Πάντως, την εξέλιξη της υπόθεσης στη Γερουσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Wall Street, η οποία ανησυχεί για την ικανότητα του Τραμπ να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης Τραμπ να περάσει την αλλαγή είχε φέρει την άτακτη απόσυρση της πρότασης πριν την ψηφοφορία, μπροστά στο αρνητικό κλίμα που είχε συναντήσει. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αμφισβητούν τόσο το κόστος όσο και την ευρύτητα αλλαγών του νέου νομοσχεδίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτο: Αμύθητος θησαυρός των Ναζί βρέθηκε σε σεντούκι σε ναυάγιο! Ποιος θα τον πάρει; (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτες αποκαλύψεις: Η Volkswagen «αληθινή συνεργός» στην στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες αποκαλύψεις για βασανιστήρια του 7μηνών μωρού στην Πάτρα



    ΣΧΟΛΙΑ