• Top Stories

    Υποκρισία; Η Ευρώπη ξέχασε να τιμήσει τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη

    Αγία Πετρούπολη


    Στις 22 Μαρτίου, το Λονδίνο βυθιζόταν στον φόβο που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Εκείνη τη νύχτα, έπειτα από τον χαμό 4 αθώων ανθρώπων, οι πόλεις τις Ευρώπης, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έδειξαν την συμπαράστασή τους «χρωματίζοντας» τα μεγάλα μνημεία τους στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Brandenburg-gate-Germany-refuses-St-Petersburg-602646

    Θα περίμενε κανείς, αντίστοιχη συμπαράσταση να υπάρχει και στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπου 14, επίσης αθώοι, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κι όμως! Η Ευρώπη παριστάνει πως… δεν συνέβη τίποτα!

    Κλασσικότερο παράδειγμα αποτέλεσε η πόλη του Βερολίνου. Η Γερμανική πρωτεύουσα που σε κάθε ανάλογη περίπτωση φρόντιζε να χρωματίζει την πύλη του Βραδεμβούργου με τα χρώματα της σημαίας της εκάστοτε χώρας, το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισε να «σπάσει» αυτή την παράδοση. Ο δήμαρχος αποφάσισε να μην φωταγωγήσει την Πύλη με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

    Όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ένας εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος αποφάσισε ότι αυτό θα γίνεται μόνο όταν εκδηλώνονται επιθέσεις σε “αδελφοποιημένες πόλεις”. Οι επικριτές του όμως υπενθύμισαν πως η πύλη είχε φωταγωγηθεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 49 ανθρώπους μέσα σε ένα γκέι μπαρ του Ορλάντο, στη Φλόριντα, αλλά και στα χρώματα του Ισραήλ,  μετά από μια επίθεση στην Ιερουσαλήμ. Και οι δύο πόλεις, όπως και η Αγία Πετρούπολη, δεν είναι “αδελφοποιημένες” με το Βερολίνο.

    Brandenburg-gate-colours-refuses-tribute-Russia-892207Berlin-Germany-St-Petersburg-terror-refuses-tribute-892213 Brandenburg-gate-Russia-Germany-not-tribute-892210

    Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε φωτισμένος. Έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών προς την δήμαρχο της πόλης, η Αν Ιντάλγκο γνωστοποίησε πως το διασημότερο μνημείο της Γαλλίας, θα «βυθιστεί» τελικά στο σκοτάδι τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε ένδειξη συμπαράστασης.

    Πολλά ακόμα ευρωπαϊκά μνημεία παρέμειναν φωτισμένα ως συνήθως. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το Ισραήλ, όπου το δημαρχείο του Τελ Αβίβ φωτίστηκε με τα χρώματα της Ρωσίας.

    Αλλά και στον κόσμο των social media, τα πράγματα δεν ήταν όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Στο Facebook για παράδειγμα δεν υπήρχαν αντίστοιχα φίλτρα με τα χρώματα της Ρωσίας, όπως σε άλλες περιπτώσεις επιθέσεων.

    Ίσως κάποια θύματα είναι «λιγότερο θύματα» σε σχέση με άλλα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγία Πετρούπολη: Δεν υπάρχει θύμα απο την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Financial Times: Ο Τσίπρας έκανε πίσω στη συμφωνία τον Μάρτιο γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Ψυχάρης: «Σταύρωση» χωρίς ανάσταση



    ΣΧΟΛΙΑ