• Πολιτική

    Επικίνδυνο μικρόβιο στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

    • NewsRoom


    Το μικρόβιο λεγιονέλλα, η θνησιμότητα από το οποίο μπορεί να αγγίζει το 50% σε περίπτωση  που προσβληθεί ασθενής, ανιχνεύθηκε στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

    Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, το οποίο ενημερώνει για την ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος (29/8/2017) και συνιστά την λήψη μέτρων για την προφύλαξη των ασθενών καθώς, επίσης, οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.

    Τα υποδεικνυόμενα μέτρα περιλαμβάνουν διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος (εκεί βρέθηκε το μικρόβιο), τη χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος για νοσοκομειακή χρήση και την μη χρησιμοποίηση του νερού της βρύσης και του νερού των ψυκτών, ως πόσιμου, για κατηγορίες ασθενών.

    Η Ομοσπονδία αποδίδει το γεγονός στην έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του νοσοκομείου που λειτουργεί με νερό του δικτύου.

    Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής ή και άλλων νοσοκομείων που είναι διασυνδεδεμένα με το ίδιο δίκτυο παροχής νερού.

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περισσότεροι από 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα δημόσια νοσοκομεία, με το ποσοστό επιβίωσης ωστόσο να είναι τριπλάσιο στα ελληνικά νοσοκομεία απ’ ότι στα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης.

    Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% επί των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 15%.

    Τι προκαλεί η Λεγιονέλλα (Legionella):

    Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ