• Πολιτική

    Γεωργίου στους FT: Καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα τους νόμους – Το ίδιο θα έκανα και σήμερα

    Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ


    Οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που καταδικάστηκε χθες σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, έρχονται στο φως μέσω των Financial Times.

    Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ, ο κ. Γεωργίου, ο οποίος προσφεύγει στο Aνώτατο Δικαστήριο κατά της ποινής, υπογραμμίζει ότι καταδικάστηκε για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δεν θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)».

    Παράλληλα αναφέρει, «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μιας στατιστικής Αρχής».

    Στο δημοσίευμα των FT τονίζεται ότι ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε παρά του ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρακτικές των επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο επιρρίπτεται κάθε ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ και που μιλούν για «καφκική μορφή πολιτικής δίωξης».

    Άξια προσοχής είναι η παρέμβαση της Κομισιόν και σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων του ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010-2015 και πέραν αυτής» και πρόσθεσε ότι «η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισαγγελέας: Ενοχή Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινή φυλάκισης 2 ετών για τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κομισιόν: Αποδοκιμάζει ευθέως την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ



    ΣΧΟΛΙΑ