• Πολιτική

    Γαλλία: Οι κάλπες άνοιξαν – Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης από τις γαλλικές εκλογές

    • NewsRoom
    γαλλικές εκλογές


    Ο πρώτος γύρος ξεκίνησε. Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές έχουν ήδη αρχίσει. Πρώτοι, ψήφισαν οι εκτός Γαλλίας πολίτες (ΗΠΑ-Καναδάς κ.α.) και αναμένεται να ξαναμπούν και αυτοί στα εκλογικά κέντρα στις 7 Μαΐου, όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος και τελικός γύρος.

    Οι πολίτες με δικαίωμα ψήφου είναι περίπου 47 εκ. Κάτι λιγότερο όμως από ένα εκατομμύριο βρίσκονται σε Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Γαλλική Πολυνησία αλλά και σε ΗΠΑ-Καναδά και εκτός Ευρώπης σε παλαιότερες “κτήσεις” τους. Μάλιστα, νωρίτερα στην Νέα Υόρκη υπήρχε τηλεφώνημα για βόμβα.

    Πάντως, από αυτές τις εκλογές ενδεχομένως να κρίνεται και το μέλλον της Ε.Ε., καθώς φυσικά αφορούν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε όλη την Ευρωζώνη και μία από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη.

    Βέβαια, το σκηνικό μεταξύ των υποψηφίων, από υποσχέσεις και λόγια για πράξεις έχει μετατραπεί σε λεκτικό μίσος, αφού οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι απλώς “τρώγονται” μεταξύ τους. Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αναμένεται και αυτός με μεγάλο ενδιαφέρον αφού πέρα από τις βασικές θέσεις τους, οι υποψήφιοι δημιουργούν μια πόλωση ανάμεσα στους αντιπάλους, όπως συμβαίνει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Φρανσουά Φιγιόν και του Εμανουέλ Μακρόν. Ο νικητής, φυσικά εκτός από την Μαρίν Λεπέν θα έχει αντιπάλους και τους χαμένους του πρώτου γύρου.

    Άξιο αναφοράς, μεταξύ άλλων, είναι το γεγονός ότι στο Μόντρεαλ και το Κεμπέκ του Καναδά, οι πολίτες μπορούσαν να φτάσουν και τις δύο ώρες αναμονής στην ουρά, προκειμένου να ψηφίσουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοσκοβισί: «Εφικτή η συμφωνία για την αξιολόγηση» (pic)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφώνημα για βόμβα στο γαλλικό προξενείο της Νέας Υόρκης – Η διακοπή της ψηφοφορίας και ο έλεγχος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξώδικα σε πάνω από 50.000 δανειολήπτες ετοιμάζουν να στείλουν οι τράπεζες τις επόμενες μέρες

     



    ΣΧΟΛΙΑ